Kerro miltä tulevaisuuden alueiden suunnittelu näyttää!

Tiedote 17.2.2017 klo 12.39

Ympäristöministeriö on avannut tänään maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla verkkoaivoriihen, jolla etsitään uusia ideoita alueidenkäytön suunnitteluun.

Katse suunnataan tulevaisuuteen. Nyt etsitään tuoreita näkemyksiä siitä, miltä 2020-luvun alueidenkäytön suunnittelun tulisi näyttää. Mihin erityisesti pitäisi kiinnittää huomiota, kun toimintaympäristö muuttuu vauhdilla?

”Uusia tuulia tuovat mukanaan niin ilmastopolitiikka ja energiakysymykset, väestömuutokset kuin digitalisaatiokin. Alueidenkäytöltä ja sen suunnittelulta vaaditaan uudenlaista valmiutta vastata nopeasti nouseviin tarpeisiin. Samalla on tärkeää, että elinympäristömme laatu ja kestävyys turvataan myös muutoksen alla”, ministeri Tiilikainen painottaa.

Kohti maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta

Verkkoaivoriihi on osa laajaa kokonaisuutta, jossa kootaan tarvittavaa tietopohjaa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukselle. Tavoitteena on, että nykyisellä hallituskaudella muodostetaan selkeä näkemys uudistuksen periaatteista. Uudistettu lainsäädäntö olisi valmis ensi vuosikymmenen alussa.

”Uudistuksen majakoiksi sopivat yhä lain keskeiset periaatteet: luoda edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä varmistaa ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys”, ministeri Tiilikainen summaa.

Maankäyttö- ja rakennuslaki tuli voimaan 1.1.2000. Lakiin on sen voimassaolon aikana tehty lukuisia muutoksia.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Antti Irjala, p. 295 250 102, etunimi.sukunimi@ym.fi

Rakennusneuvos Matti Vatilo, p. 0295 250 311, etunimi.sukunimi@ym.fi