Ministeri Tiilikainen EU:n ympäristöneuvostoon – Suomi vaatii tiukempia päästörajoja uusille autoille

Tiedote 24.6.2018 klo 14.35

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuu EU:n ympäristöneuvoston kokoukseen Luxemburgissa maanantaina 25. kesäkuuta. Ministerit keskustelevat autojen ja pakettiautojen CO2-päästörajoista sekä juomavesidirektiivistä. Lisäksi ministerien on tarkoitus hyväksyä päätelmät kiertotalouden toimintasuunnitelmasta, johon kuuluu muun muassa EU:n muovistrategia.

Komissio antoi asetusesityksen uusien autojen ja pakettiautojen CO2-päästörajoiksi marraskuussa 2017. Asetuksella komissio velvoittaa autovalmistajat kehittämään nykyistä pienipäästöisempiä ajoneuvoja asettamalla päästörajat vuosille 2025 ja 2030. Esityksessä linjataan, kuinka montaa grammaa hiilidioksidia EU:ssa myytävät uudet henkilö- ja pakettiautot voivat keskimäärin tuottaa kilometrin matkalla.

Ehdotetut raja-arvot ovat Suomen näkemyksen mukaan riittämättömät ja niitä tulisi kiristää, jotta politiikka olisi linjassa Pariisin sopimuksen sitoumuksen kanssa ja tarvittavat päästövähennykset saavutetaan. EU:n tasolla asetettavien velvoitteiden kautta on huomattavasti helpompi vaikuttaa ajoneuvojen energiatehokkuuden parantumiseen kuin kansallisilla ohjauskeinoilla.

”Liikenne on ainoa sektori, jossa EU:n päästöt ovat viime vuosina kasvaneet. Tähän on tartuttava rivakasti: lainsäädännön on tuettava liikenteen päästöjen tehokasta vähentämistä tai päästövähennykset kaatuvat muiden sektoreiden hoidettavaksi. Se olisi kallis tie”, ministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Ministeri Tiilikainen tapaa neuvoston kokouksen yhteydessä ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaavan komissaarin Karmenu Vellan ja osallistuu ilmastopolitiikaltaan kunnianhimoisten EU-maiden Green Growth Groupin (GGG) tapaamiseen. GGG käsittelee autojen päästörajojen lisäksi muun muassa EU:n pitkän aikavälin (2050) ilmastostrategiaa.

Lisätietoja:

Eleonoora Eilittä, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 34 2089, etunimi.sukunimi(at)lvm.fi (autojen CO2-päästörajat)

Erityisavustaja Taru Savolainen, ympäristöministeriö, p. 040 535 8622, etunimi.sukunimi(at)ym.fi