Pohjoismaiden ympäristöministerit koolle Tukholmaan 13.4.

Tiedote 12.4.2018 klo 12.21

Ministerit keskustelevat pohjoismaisten suuryritysten johdon kanssa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen matkustaa Pohjoismaiden ministerineuvoston ympäristö- ja ilmastoministerikokoukseen Tukholmaan 13.4.

Kokouksen yhteydessä ministerit tapaavat pohjoismaisten suuryritysten johtoa ja keskustelevat siitä, miten hallitusten ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi voidaan tiivistää. Suomesta kokoukseen osallistuvat Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen ja Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström. Keskustelun tuloksia on tarkoitus käyttää ns. Talanoa-prosessissa, joka pohjustaa pyrkimystä nostaa Pariisin ilmastosopimukseen annettujen kansallisten sitoumusten tasoa vuonna 2019. Näitä ilmastoteemaisia vuoropuheluita käydään pitkin vuotta Suomessa, EU:ssa ja ympäri maailmaa. Pohjoismaissa yritysten edelläkävijyys ympäristövastuu- ja ilmastoasioissa nähdään kilpailuetuna, joka avaa myös vientimahdollisuuksia. Tätä viestiä pohjoismaat haluavat viedä myös maailmalle.

Varsinaisessa kokouksessa ministereille luovutetaan Norjan entisen ympäristöministerin Tine Sundtoftin tekemä riippumaton pohjoismaisen ympäristösektorin tarkastelu suosituksineen. Lisäksi ministerit keskustelevat mm. mahdollisuudesta korottaa ilmastotavoitteita, mertensuojelusta ja viime vuonna järjestetyn valtamerikonferenssin pohjoismaisesta jatkotyöstä, kansainvälisen ympäristöhallinnon uudistamisesta ja Ranskan presidentti Macronin tekemästä Global Pact -aloitteesta.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asiain neuvos Ann-Britt Ylinen, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 328, etunimi.sukunimi@ym.fi