Ympäristöministeriö sai 117 ideaa muovitiekartan jatkovalmisteluun

Uutinen 5.6.2018 klo 8.42
Muovikeräysastia
© Alisa Vänttinen, YM

Ympäristöministeriö järjesti verkossa avoimen ideoinnin Suomen muovitiekartan toimista. Kolmen viikon aikana saatiin yhteensä 117 ideaa, joita osallistujat kehittivät yhdessä eteenpäin. Eniten ideoita saatiin kierrätyksestä ja keräyksestä. YK:n maailman ympäristöpäivän 5. kesäkuuta aiheena on muovisaaste.

Hyviä ideoita oli lukuisia kuten esimerkiksi kansallisen muoviakatemian perustaminen tutkimuksen ja innovaatioiden edistämiseksi sekä muovin kierrätyspisteiden lisääminen ja parempi merkitseminen.

Seuraavaksi eniten ideoita tuli uusista materiaaleista ja ekosuunnittelusta, muovien terveys- ja ympäristöhaittojen vähentämisestä sekä kuluttajille suunnatusta informaatiosta.

”Aihe todella kiinnostaa, mikä on hieno asia. Kiitos kaikille työhön osallistuneille jo tässä vaiheessa. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monipuolinen joukko toimenpiteitä. Taidamme onnistua siinä”, yhteistyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen sanoo..

Muovitiekartan sihteeristö ja yhteistyöryhmä jalostavat ideoita parhaillaan eteenpäin. Osa ideoista nostetaan muovitiekarttaan, ja keskustelu ideoiden edistämisestä jatkuu muun muassa elokuussa järjestettävässä sidosryhmätyöpajassa.

Työryhmän ehdotus tiekartaksi valmistuu syyskuussa 2018. Muovitiekartassa esitetään lyhyen ja pitkän aikavälin toimia, joilla Suomi voi vähentää muovijätteen ja -roskan aiheuttamia haittoja, tehostaa muovin talteenottoa ja kierrätystä sekä edistää parempaa tuotesuunnittelua; vauhdittaa uusia kiertotalouden innovaatioita ja investointeja sekä vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies, Merja Saarnilehto, p. 0295 250 259, etunimi.sukunimi@ym.fi