YK:n Cristiana Pașca Palmer Suomessa: Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on ihmiskunnan suurin haaste

Uutinen 11.6.2018 klo 16.41
Cristiana Pasca Palmer
Cristiana Pașca Palmer © Kuva: Jussi Palmén, YM

YK:n apulaispääsihteeri ja luonnon monimuotoisuussopimuksen johtaja Cristiana Pașca Palmer vierailee Suomessa 10.–12.6. Maanantaina Pașca Palmer tapasi Helsingissä ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan, ministeriöiden virkamiehiä ja suomalaista mediaa.

”Puhe ilmastonmuutoksesta on jo arkipäivää, mutta luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ei olla vielä täysin herätty. Viime kädessä se määrittelee, pysyykö planeettamme elinkelpoisena ihmisille”, Pașca Palmer sanoo.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta YK:n luonnon monimuotoisuussopimuksen solmimisesta. Sopimuksessa tavoitellaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä vuoteen 2020 mennessä. Määräaika lähestyy vääjäämättä, ja tavoite on karkaamassa.

”Lähes kaikki maailman maat ovat mukana sopimuksessa ja paljon on saatu aikaan. Samaan aikaan tutkijat varoittavat kuitenkin kuudennen massasukupuuttoaallon alkamisesta”, Pașca Palmer sanoo.

Hän nimittää luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ”hiljaiseksi tappajaksi”, koska sen vaikutukset eivät ole yhtä konkreettisesti havaittavissa kuin ilmastonmuutoksen.

”Meidän pitää saada niin poliittiset päättäjät, liike-elämä kuin yksittäiset ihmiset ymmärtämään, että kyseessä on kaikkien kriisien äiti, joka liittyy niin ruokaturvaan kuin juomaveden saatavuuteen. Jos nyt ei toimita, saattaa syntyä tuhoisa ketjureaktio, jota ei pysty enää pysäyttämään”, Pașca Palmer sanoo.

Apulaispääsihteerin mielessä siintää jo vuosi 2020, jolloin luonnon monimuotoisuussopimuksen osapuolet kokoontuvat Pekingissä. Pașca Palmerin tavoitteena on uusi luontosopimus, joka vauhdittaisi suojelu- ja ennallistamistoimia eri puolilla maailmaa.

”Uskon siihen, että vuonna 2050 ihminen ja luonto voivat elää tasapainossa. Kasvoin vaikeissa oloissa kommunistisessa Romaniassa, joten olen jo varhain oppinut pysymään optimistisena”, hän sanoo.

Pașca Palmer avaa 5th European Congress of Conservation Biology -suojelukonferenssin tiistaina Jyväskylässä. Konferenssiin osallistuu myös asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.