#ympäristönvärit-valokuvauskilpailu 16.8. – 9.10.

Ympäristövärit-kisa
 

VihervuodeVihervuoden 2016 logon valokuvakilpailussa kannustettiin etsimään värejä omasta lähiympäristöstä. Kisaan osallistuttiin lataamalla #ympäristönvärit-tunnisteella varustettu kuva Instagramiin.

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä valtakunnallinen teemavuosi, jota vietetään viidettä kertaa vuonna 2016. Vuoden teema on kestävä suomalainen maisema ja slogan ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa”.

Kilpailun aikana kuvia lähetettiin yli 2 400. Tuomaristo piti antia korkeatasoisena, ja kilpailun teema oli oivallettu hauskasti ja monista eri näkökulmista. Kuva-aineisto painottui kilpailuaikaan, etenevän syksyn värien ja ilmiöiden havainnointiin. Kuvien joukossa oli myös muina vuodenaikoina otettuja kuvia.

Suurin osa kuva-aineistosta painottui luontoon ja maaseudulle. Kaupunkiympäristöjä oli kuvattu yllättävän vähän. Lähetettyjen kuvien joukossa oli myös paljon hienoja maisemakuvia, mutta tuomariston mielestä kuva-aineistosta vaikuttavimmiksi nousivat maisemissa ja kulttuuriympäristöissä kuvatut yksityiskohdat ja niissä ilmenevät värit.

Kokonaisuutena tuomaristo piti valokuvien antia osoituksena siitä, että ihmiset arvostavat omaa ympäristöään ja haluavat välittää kokemuksensa muidenkin iloksi. Sosiaalisen median ja valokuvien uusien julkaisutapojen käyttö on ilahduttavasti lisännyt maisemien ja kulttuuriympäristöjen tarkkailua ja arviointia. Tämän seurauksena syntyy paljon korkeatasoisia valokuvia, jotka kestävät myös aikaa.

Kilpailun raatiin kuuluivat Instagram-aktiivi Sofia Lavaste (@slavaste), maisema-arkkitehti Jouni Heinänen Suomen maisema-arkkitehtiliitosta sekä ympäristöneuvos, valokuvaaja Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Palkitut ja raadin perustelut

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

1. sija: Kari Manne

Kari Manne
© Kari Manne

Kuvaajan kenties omalla takapihallaan ottama valokuva on mainio osoitus siitä, että etsivä löytää kauneutta myös arkisesta lähiympäristöstään. Valokuva tuo tutun lajin, räkättirastaan, esille tuoreella tavalla, mutta kuvassa on paljon muitakin kiinnostavia yksityiskohtia. Ilta-auringon pehmeät sävyt tuovat ympäristön värit jokaisen nähtäville. Kuva edustaa erinomaisesti kilpailun teemaa ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa”.

Palkinto: ympäristöministeriö sitoutuu lunastamaan voittajakuvan ympäristöhallinnon kuvapankkiin 350 eurolla.

2. sija: Juha Suvanto

Juha Suvanto
© Juha Suvanto

Runollinen, jopa unenomainen valokuva, jossa on yllättävä sommittelu. Kuvaa jaksaa katsoa pidempäänkin, ja se avaa joka kerralla uusia mielleyhtymiä. Raati näki kuvassa jopa vienosti hymyilevän maitovalaan piirteitä.

Palkinto: Rajala Prowebstore lahjakortti 100 euroa

3. sija: Elina Riitijoki

Elina Riitijoki
© Elina Riitijoki

Valokuvassa yhdistyy hauskalla tavalla, luonto, ihminen ja rakennettu ympäristö. Kuvasta välittyy syksyn ja luonnon riemu, kulttuuri- ja viherympäristöstä nauttiminen.

Palkinto: Rajala Prowebstore lahjakortti 50 euroa

4. sija: Mervi Laakso

Mervi Laakso
© Mervi Laakso

Kuvassa on aitoa mummolan maalaistunnelmaa. Kaikille tuttu ja arkinen aihe on onnistuttu tallentamaan raikkaalla tavalla. Pienistä arjen asioistakin voi löytää iloa ja väriä.

Palkinto: ympäristöministeriön kirjalahja

5. sija: Esa Suomaa

Esa Suomaa
© Esa Suomaa

Kuvaajalla on ollut rohkeutta tallentaa luontokuvauksessa epätyypillisempi laji. Rauhallista ja kauniin vaaleasävyistä kuvaa on mukava katsoa. Kuva kuljettaa katsojan maaseudulle sadonkorjuun aikaan.

Palkinto: ympäristöministeriön kirjalahaja

Voittajat julkistettiin Vihervuoden 2016 päätöstapahtumassa 27.10.2016 Helsingissä.

Kilpailun järjestivät ympäristöministeriö ja Viherympäristöliitto ry. Kilpailua tukia Rajala Pro Shop.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Tiia Naskali, projektisihteeri, Viherympäristöliitto ry, etunimi.sukunimi@vly.fi, p. 050 4381 860

Julkaistu 27.10.2016 klo 10.39, päivitetty 27.10.2016 klo 7.58