Kansallispuistojen suosio jatkaa kasvuaan – ministeri Tiilikainen luottaa luontoon matkailun veturina

Tiedote 5.9.2016 klo 13.29

Ympäristöministeriö ja Metsähallitus tiedottavat

Kansallispuistojen ja muiden merkittävien luontokohteiden kesä on ollut vilkas. Käyntimäärät ovat edelleen kasvaneet viime vuodesta, osalla kohteista jopa merkittävästi. Luonto on entistä vahvemmin mukana myös Suomen matkailun tärkeimmissä kehittämishankkeissa. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tutustui tänään pääkaupunkiseudun luontomatkailun tuoreeseen kärkikohteeseen, Vallisaareen.

Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet 26 % vuosien 2012 ja 2015 välillä. Myös tämä kesä ennakoi edelleen uutta kasvua koko vuodelle 2016. Monet suosikit, kuten Nuuksio, Repovesi, Pallas-Ylläs ja Oulanka ovat tänä kesänä jälleen kasvattaneet suosiotaan, ja samalla kuvaan on tullut uusia suosikkikohteita kuten esimerkiksi Helsingin edustalle avattu Vallisaari. Vallisaareen tehtiin kesän aikana peräti 85 000 käyntiä.

”Suuntaus on selvä: suomalaiset haluavat luontoon, samoin kansainväliset matkailijat. Valtion tuottamat palvelut, kuten turvalliset retkeilyreitit, taukopaikat ja kohteita koskeva viestintä luovat tälle vankan pohjan. Matkailupalveluja tuottavat yritykset taas tuovat sekä euroja että työpaikkoja kohteiden lähialueille”, totesi ministeri Kimmo Tiilikainen. ”Hallitusohjelman mukaisesti parannamme sekä kotimaisen että kansainvälisen virkistys- ja luontomatkailun edellytyksiä.”

”Luontokohteiden menestyksen tekijät on helposti nähtävissä: Luonto on trendi, mutta lisäksi yhä useammat kävijät ovat kokemattomia ja he haluavat palveluja. Olemme pitkään kehittäneet kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden palveluja asiakaslähtöisesti. Uudet kohteet ja uudet palvelut vaativat erityisrahoitusta, esimerkiksi hankerahaa. Mutta se on moninkertaistunut yhteiskuntaan esimerkiksi asiakkaiden tuomien eurojen kautta”, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.

Luontomatkailu työllistää paitsi matkailusektoria myös paikallisia urakoitsijoita, joille kohteiden avaaminen ja kehittäminen tuo työtä.

Luontomatkailun suosion ennakoidaan kasvavan myös kansainvälisillä markkinoilla, sillä luonto on vahvasti mukana myös Visit Finlandin koordinoimissa strategisissa matkailuohjelmissa Finrelax-hyvinvointimatkailu, Merellinen saaristo ja StopOver Finland sekä valtakunnallisessa kehittämisohjelmassa Outdoors Finland. Näissä ohjelmissa Metsähallitus yhdessä luontomatkailuyritysten kanssa muun muassa kehittää luontomatkailutuotteita sekä luontokohteiden palveluja.

Valmistelut vauhdissa Suomi 100 -kansallispuiston perustamiseksi

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen yksi kärkihankkeista on Suomen 40. kansallispuiston perustaminen Suomussalmen Hossaan.

Kansallispuiston rajauksen valmistelu sekä muu säädösvalmistelu on käynnissä. Ympäristöministeriön tavoitteena on saada lakiehdotus Hossan kansallispuistosta lausuntokierrokselle lokakuussa. Lisäksi Metsähallitus kehittää Hossan palveluvarustusta kansallispuistokuntoon: Hossan Värikallion eteen on rakennettu uusi katselulava, uusia reittejä on tehty erityisesti esteettömyys ja maastopyöräily huomioon ottaen, ja luontokeskus uudistetaan. Kansallispuiston avajaisia vietetään 17.6.2017 osana Suomi100-hanketta Luonnon päivät 2017.

Tieto kansallispuiston tulosta on houkuttanut Hossaan ennätysmäärän kävijöitä. Esimerkiksi luontokeskukseen on jo nyt tehty saman verran käyntejä kuin koko vuonna 2015. Myös alueen matkailuyrittäjät raportoivat kasvua.

Lisätietoja

Metsähallituksen luontopalvelut
Luontopalvelujohtaja Timo Tanninen, puh. 040 661 0033, etunimi.sukunimi@metsa.fi
Viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, puh. 0400 425 666, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Ympäristöministeriö
Erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 083, etunimi.sukunimi@ym.fi
Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, p. 0295 250 064, etunimi.sukunimi@ym.fi