Tee sitoumus kulttuuriympäristön puolesta

Viljelypalstalla
Viljelijä palstallaan. © Kuva: Laura Rautjoki/ YHA-kuvapankki

www.ym.fi/kulttuuriymparistositoumus

Jokaisella on paitsi oikeus hyvään kulttuuriympäristöön myös vastuu oman ympäristönsä hyvästä hoidosta. Haastamme kaikki sitoutumaan toimiin kulttuuriympäristön puolesta! Sitoumuksella saatte myös omalle toiminnallenne näkyvyyttä.

Mikä on kulttuuriympäristösitoumus?

Kulttuuriympäristösitoumus on kunkin toimijan lupaus, jossa yritys, organisaatio tai yksityishenkilö sitoutuu muuttamaan toimintaansa kulttuuriympäristöstrategian tavoitteiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sitoumus sisältää tavoitteet, mittarit ja aikataulun, jotka sitoumuksen antaja asettaa itse.

 

Millainen kulttuuriympäristösitoumus voi olla?

Kaupunkikorttelin siivoustalkoot, rakennuksen korjaaminen kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen, tutustumisretki lähiympäristöön perheen tai ystävien kanssa, niityn pito avoimena tai vaikkapa lähiöelämää rikastuttava tapahtuma.

Sitoumus voi olla lähes mitä tahansa, kunhan se noudattaa kulttuuriympäristöstrategian tavoitteita ja kestävän kehityksen periaatteita. Jokainen sitoumus on tärkeä!

Insipaariota omaan sitoumukseesi voit etsiä jo

Miten teen kulttuuriympäristösitoumuksen?

Anna sitoumuksesi sitoumus2050.fi-sivulla ympäristöministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriympäristösitoumussivun alalaidasta löytyvän +Liity tähän sitoumukseen -painikkeen kautta

Kulttuuriympäristösitoumukset voidaan linkittää keskenään kestävän kehityksen sitoumus2050.fi-sivustolla. Sitoumukselle valitaan kestävän kehityksen tavoitelistasta yksi päätavoite ja mahdolliset muut tavoitteet, joita sitoumus tukee.

Sitoumuksia seuraavat ja tukevat kestävän kehityksen toimikunta, pääsihteeristö ja asiantuntijapaneeli. Kulttuuriympäristösitoumuksia seuraavat lisäksi ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Miten voin kertoa tekemästäni sitoumuksesta?

Tehdystä sitoumuksesta kannattaa kertoa laajasti - ja siinä samassa haastaa myös kumppanit ja tuttavat tekemään oma sitoumuksensa!

Sitoumukset tulevat esille sitoumus2050.fi-sivulle, mistä niiden linkkejä on helppo jakaa esim. sosiaalisessa mediassa. Käytäthän aihetunnisteita #kulttuuriympäristömme ja #sitoumus2050.

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö välittävät tietoa tehdyistä sitoumuksista omissa kanavissaan, kuten kulttuuriymparistomme.fi-sivustolla ja sosiaalisessa mediassa.

Voit myös vapaasti hyödyntää kestävän kehityksen sitoumuksen viestintämateriaaleja.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Tuija Mikkonen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 184, etunimi.sukunimi@ym.fi

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 095, etunimi.sukunimi@ym.fi

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 3 30281, etunimi.sukunimi@minedu.fi

Ylitarkastaja Mirva Mattila, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 3 30269, etunimi.sukunimi@minedu.fi

 

Julkaistu 9.6.2015 klo 12.43, päivitetty 30.11.2016 klo 17.36