Lipponen ja arktiset visiot

RSS
29.4.2016 Hannele Pokka

Ex-pääministeri Paavo Lipposesta on tullut nykypoliitikkojen unilukkari arktisten asioiden osalta. Äskettäin liikenneministeri Anne Berner kutsui Lipposen selvittämään mahdollisuuksia rakentaa Koillisväylää pitkin tietoliikennekaapeli Suomen kautta Aasiasta Eurooppaan. Liikenneministeriössä uskotaan, että tällainen hanke voisi tuoda mukanaan Suomeen datakeskuksia ja verkkokauppoja.

Päättyneen talven aikana Lipponen on toiminut EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin neuvonantajana, kun komissio päivitti Arktista tiedonantoaan. Tiedonanto julkaistiin tällä viikolla, ja kyllä siinä toden totta näkyy Lipposen kädenjälki. Komissio lupaa lisää panostuksia mm. ilmastomuutoksen torjuntaan arktisilla alueilla sekä liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien parantamiseen.

Lipponen kannattaa Jäämeren rataa. Aivan viime aikoinakin Lipponen on peräänkuuluttanut Suomelta johtajuutta arktisissa asioissa.

Keskustelu Suomen roolista arktisessa yhteistyössä on paikallaan. Ensi vuonna Suomi vastaanottaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suunnittelee, että Suomi järjestäisi huippukokouksen Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudellaan. Se kuulostaa hyvältä.

Sipilän hallitus on puolestaan päivittämässä Suomen arktista strategiaa, mikä sekin on tarpeen. Monet asiat ovat nimittäin muuttuneet.

Vielä jokin aika sitten arktista aluetta pidettiin uutena "Eldoradona", jonka mahdollisuudet olivat rajattomat. Erityisesti öljyyn, kaasuun ja mineraalien hyödyntämiseen liittyvät projektit ja suunnitelmat kiinnostivat.

Öljyn hinnan lasku on tehnyt öljynporauksen Jäämeren pohjasta kannattamattomaksi. Uusiutuvien energioiden ja teknologioiden käyttö haastaa perinteiset lähteet ja menetelmät. Maailman metallimarkkinat puolestaan ovat suhdannekuopassa. Metallien hinnat ovat alhaalla ja kiinnostus investointeihin heikkoa.

Maailmanlaajuinen kehitys, jolla fossiiliset pyritään korvaamaan uusiutuvalla energialla, tarjoaa myös pohjoisille alueille valtavat uudet mahdollisuudet. Suomessa ja Ruotsissa pohjoisen uusiutuvan energian mahdollisuudet ovat vahvasti metsissä ja puussa, biomassan hyödyntämisessä. Myös tuulivoiman ja aurinkoenergian rakentaminen on kasvanut. Teknologia tuntuu näillä alueilla kehittyvän valtavilla harppauksilla.

Suomen arktisen strategian johtoajatuksena on tehdä Suomesta arktisen alueen edelläkävijä kestävässä kehityksessä ja kestävässä liiketoiminnassa. Kun Suomi päivitti muutama vuosi sitten arktista strategiaansa, visiona oli maa, jolla on osaamista jäänmurtajien rakentamisessa, öljyvahinkojen torjunnassa ja puhtaassa teknologiassa. Tästä osaamisestamme meidän suomalaisten on syytä olla ylpeitä, mutta sen sijaan  että katselemme vain Jäämeren öljynporauksia, laivaliikennettä ja liiketoimintamahdollisuuksia rajojemme ulkopuolella, on tärkeää nähdä, että puhdas teknologia sekä bio- ja kiertotalous avaavat valtavat kehitysnäkymät myös omilla pohjoisilla alueillamme Suomessa.

Kommentit (1 kommenttia)
Mikko Lohikoski
3.5.2016
klo 15.55
Arktinen toimialue tarjoaa suuria mahdollisuuksia niin lyhyellä kuin pitkällä perspektiiviä. Hienoa että PaavoLipponen herättelee hitaita suomalaisia näkemään mahdolli suuteemme.Myös Itämeripolitiikkaosioon ja EUn Itämeripolitiikkaosioon ja Arktiset mahdollisuudet
nivottava tiivii mäksi paketiksi. Näitäkin asioita pohditaan Euroopan meripäiviä tuhannen maanosamme asiantuntijan kanssa 18 ja 19. Toukokuuta Turussa. Tervetuloa!