Saako Erkki selvää

RSS
17.1.2017 Hannele Pokka

Vanha suomalainen kansan sanonta toteaa epäselvästä ja monimutkaisesta asiasta, ”ettei siitä saa selvää Erkkikään”. Pääministeri Juha Sipilä uskoo kuitenkin, että juuri Erkki saa selvää, koska hän nimitti emeritus kollegani, TEM:n entisen kansliapäällikön Erkki Virtasen selvittämään, miksi rakennuskustannukset aina paisuvat.

Länsimetron tilanne on meille kaikille jo tuttu. Viimeksi petti Stadionin budjetti. Sen sijaan Tampereen tunneli valmistui etuajassa ja budjetti alitettiin. Blogissaan pääministeri kannustaa Virtasta olemaan yltiörehellinen. Sarkastisesta huumoristaan tunnetulta Virtaselta turhien korulauseiden riisuminen varmasti onnistuu.  

Valtiontalouden tarkastusvirasto syynäsi isojen väylähankkeiden kustannuksia jo muutama vuosi siten. Tarkastusvirasto löysi sekä hyväksyttäviä syitä kustannusten ylittymiselle että ylityksiä, joille viraston mielestä ei ollut hyviä perusteluja. Viraston havainnot huonosta johtamisesta ja löperöstä ohjauksesta eivät yllätä.

Mielenkiinnolla odotan, millaisia havaintoja ja johtopäätöksiä Virtanen esittää raportissaan.

Viime viikkoina rakennushankkeet ovat olleet julkisuudessa runsaasti esillä myös betonin laatuongelmien vuoksi. Asiaa selvitetään edelleen Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa. Pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat tekivät tilanteen vaatiman ratkaisun ja ryhtyivät vaatimaan pätevän asiantuntijan lausuntoa betonin lujuudesta, ennen kuin rakennusvalvonta antaa hankkeelle oman hyväksyntänsä. Myös muiden kaupunkien rakennusvalvonnat ovat lähteneet samalle linjalle. Viranomaisvalvonnan tehostaminen on ollut tarpeen.

Rakentamisen laatu ja aikatauluissa pysyminen ovat epäilemättä mainettaan parempia, mutta eniten julkisuutta saavat epäonnistumiset. Toimialalla itsellään on joka tapauksessa suuri vastuu. Sen olisi asettava tavoitteekseen nolla virhettä ja sovitussa aikataulussa pysyminen.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.