Vihreä talous etenee kunnissa

RSS
5.10.2016 Hannele Pokka
pokanblogi_lontoon pörssi
Kuva© London Stock Exchange

Meitä oli pieni joukko suomalaisia Lontoon kuuluisan pörssirakennuksen edessä viime tiistaiaamuna. Kuntarahoitukselle ja sen toimitusjohtaja Pekka Averiolle päivästä oli tulossa ikimuistoinen, sillä ensimmäistä kertaa Suomen kunnille haettaisiin vihreää rahaa Lontoon pörssin kautta. Minut oli pyydetty mukaan kertomaan, mitä Suomen hallituksessa ja ympäristöministeriössä ajatellaan vihreistä investoinneista. Hengessä mukana oli myös EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, joka oli lähettänyt kirjallisen tervehdyksen. Paikalla oli myös suomalaisten kunta-asiakkaiden, välittäjäpankkien ja Suomen suurlähetystön edustajia.

Meitä oli vastassa Lontoon pörssin johtaja Nikhil Rathi, joka sanoi tietävänsä, että Suomessa ympäristöystävällisiin investointeihin on panostettu ja puhdas teknologia on maailman huippua. Hän sanoi, että pörssi halusi antaa rahaston liikkeelle laskemiselle erityiskohtelun, koska kysymyksessä oli ensimmäinen suomalainen vihreä rahasto. Olivatkin järjestäneet meille hienon avajaistapahtuman.

Minulla oli 1980-luvun lopussa  tilaisuus seurata New Yorkissa Wall Streetilla pörssin toimintaa. Amerikkalaisten pörssihuoneesta jäi sekava kuva tilasta, jossa pörssikauppojen välittäjät säntäilevät kuin hullut edes takaisin. Pöydät pursuivat papereita ja kahvimukeja ja valtavilla valotauluilla liikkui tietoa, mitä pörssien maailmassa tapahtui. Lontoon pörssi oli vanhaan muistikuvaani verrattuna lähes kliininen.  Pörssin kannalta tärkeistä tapahtumista toki sielläkin liikkui tietoa seinien valotauluilla, mutta tunnelma oli rauhallinen, suorastaan analyyttisen viileä. Turvajärjestelyihin oli satsattu, mutta se on nykyaikana pakollista.

Kuntasektorilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa: investoinnit ovat usein mittakaavaltaan isoja ja niillä on laaja yhteiskunnallinen vaikutus. Julkiset investoinnit kaikkiaan ovat noin 19 prosenttia Suomen bkt:sta ja niihin on käytetty rahaa vuosittain noin 35 miljardin luokkaa.

Suomen ensimmäinen vihreä bondi eli kuntien ympäristöinvestointeihin korvamerkitty joukkolaina laskettiin liikkeeseen syyskuun lopussa. Laina herätti jo ennakkoon paljon kiinnostusta ja ylimerkittiin nopeasti.

Mitä kunnat ovat vihreällä rahalla sitten tähän mennessä tehneet? Espoo on rakennuttanut Länsimetroa ja monet pienet kunnat ovat korvanneet kosteusvaurioisia ja sisäilmaongelmia aiheuttaneita vanhoja koulurakennuksiaan uusilla puukouluilla.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.