Pariisin ilmastosopimus

Ajankohtaista RSS

Yhdeksän vuotta ilmastoneuvotteluja – sapiskaa ja hurmiota

21.3.2016
"Siirryn maaliskuun lopussa uusiin tehtäviin ja oma ura ilmastoneuvottelijana loppuu. Se alkoi vuonna 2007 Balin kokouksesta ja jatkui Pariisiin saakka 2015. Pääsin mukaan yhdeksään osapuolikokoukseen. Ajanjakso oli kaikkea muuta kuin tasaista sujuttelua. YK:n ilmastopolitiikassa siirryttiin teollisuusmaihin keskittyvän Kioton pöytäkirjan maailmasta kaikkia maita koskevaan Pariisin sopimukseen. Ei ihan ilman kipuiluja", kirjoittaa pääneuvottelijan uransa päättävä Harri Laurikka.

COP21 logo
 

Pariisin ilmastokokouksessa solmittiin 12. joulukuuta 2015 uusi, kattava ja oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jolla päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 alkaen. Sopimuksen myötä ensimmäistä kertaa lähes kaikki maailman maat ovat kertoneet olevansa valmiita toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Sopimus täydentää vuonna 1992 solmittua YK:n ilmastonmuutosta koskevaa puitesopimusta.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan koko maailman päästöjen ja hiilinielujen tulee olla tasapainossa kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla. Maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen. Päästövähennystavoitteiden lisäksi sopimuksessa on asetettu pitkän aikavälin tavoite ilmastonmuutokseen sopeutumiselle.

Lue lisää tiedotteesta ja katso video hetkeltä, jolloin sopimus syntyi.

Neuvottelujen etenemisestä voi lukea YM:n Uutta ilmastosopimusta rakentamassa -blogissa.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Outi Honkatukia, p. 0295 250 272, etunimi.sukunimi@ym.fi

Julkaistu 11.5.2016 klo 9.22, päivitetty 26.5.2016 klo 13.27