Hyppää sisältöön

Ilmastokokeiluista vauhtia paikallisiin päästövähennyksiin

Tiedote 3.6.2020 klo 7.53

Ympäristöministeriö on myöntänyt rahoitusta kymmenelle erilaiselle kokeilulle, jotka testaavat uusia tapoja vähentää päästöjä, ennen kaikkea kestävän liikkumisen ja kestävien ruokapalveluiden sekä muiden kekseliäiden innovaatioiden avulla. Rahoitus on osa Kuntien ilmastoratkaisut –ohjelmaa, jossa vauhditetaan kuntien ja alueiden ilmastotyötä.

Alkavista kokeiluista etsitään uusia ratkaisuja, jotka tähtäävät kunnan tuottamien tai ostamien tavaroiden tai palveluiden hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kokeilut keskittyvät esimerkiksi ilmastovastuullisen elämäntavan edistämiseen, ruokahävikin vähentämiseen ja työmatkaliikkumisen ja vapaa-ajan liikkumisen päästövähennyksiin kuntien tarjoamissa palveluissa. Joukkoon mahtuu mm. digitaalisia ratkaisuja ja pelillistämistä sekä uusien toimintatapojen ja palveluiden testausta yhdessä kuntalaisten kanssa.

”Useat kokeilut tavoittelevat päästövähennyksiä sähköpyöräilystä. Kiinnostavaa nähdä monipuolistuvatko poikkeusajan liikkumisen tavat sähköpyöräilyn edistämisen kautta”, pohtii erityisasiantuntija Miia Berger ympäristöministeriöstä.

Toteuttajina on joukko erilaisia tahoja, jotka lähtevät työstämään ideoita yhteistyössä kuntien kanssa eri puolella Suomea. Aikaa kokeilun toteuttamiseen on joulukuun 2020 loppuun asti. Kaikille avoimeen hakuun Kokeilun paikka –palvelussa ilmoitettiin kaikkiaan 54 kokeiluehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi avustuksen saavat.

”Valinnassa painotimme kokeilun vaikuttavuutta, uutuusarvoa, toteuttamiskelpoisuutta ja skaalattavuutta”, kertoo Berger.

Kokeilujen toteuttamiseen myönnetään yhteensä 100 000 euroa rahallista avustusta. Motivan asiantuntijat tarjoavat sparrausta kokeilujen kehittämiseen ja vaikuttavuuden vahvistamiseen.

Kunnat ovat avainroolissa, kun Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035 ja hiilinegatiivisuutta nopeasti sen jälkeen. Kokeiluilla voidaan löytää uusia ja yllättäviäkin ratkaisuja kuntien tekemän ilmastotyön tueksi.

Avustettavat kokeilut

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Miia Berger, ympäristöministeriö, p. 0295 250 265, miia.berger@ym.fi

Asiantuntija Elli Saari, Motiva Oy, p. 050 359 3385, kokeilut@motiva.fi (lisätiedot kokeiluista ja kokeilijoiden yhteystiedot)

  • FI
  •  
  • SV