Ilmastoneuvottelut Katowicessa ministerien käsiin – Suomen Tiilikainen kutsuttiin vetämään sopeutumista koskevia neuvotteluja

Tiedote 11.12.2018 klo 12.56

Neuvottelut Pariisin ilmastosopimuksen säännöistä jatkuvat YK:n ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa ministereillä vahvistettuna. Kokouksen puheenjohtajamaa Puola on kutsunut valikoituja ministereitä avukseen vetämään neuvotteluja Pariisin sääntökirjan vaikeimmista kysymyksistä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa ilmastonmuutokseen sopeutumista käsitteleviä neuvotteluja yhdessä Gambian ympäristö-, ilmasto- ja luonnonvaraministerin Lamin Dibban kanssa.

”Vetovastuu on kunniatehtävä, mutta neuvottelut eivät ole helpot, sillä sopeutumiseen kytkeytyy muun muassa haasteellisia rahoituskysymyksiä. Pyrimme kaikin keinoin löytämään yhdessä Dibban kanssa ratkaisun, joka olisi eri osapuolten hyväksyttävissä”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Muiden ministeriparien vetämät konsultaatiot käsittelevät Pariisin sopimuksen toimeenpanon läpinäkyvyyttä, rahoitusta, päästöjen vähentämistä, markkinamekanismeja ja Pariisin sopimuksen viisivuotisarviointeja eli päästövähennystavoitteiden kiristämistä.

Poliittinen Talanoa-dialogi käynnistyi tiistaina

Ministeritason Talanoa-dialogi käynnistyi Katowicessa tiistaina. Ministeri Tiilikainen korosti omassa puheenvuorossaan reilun siirtymän merkitystä ilmastotoimien hyväksyttävyydelle.

”Meillä on edessämme radikaali taloudellinen murros kiertotalouteen, joka perustuu kestävään ja tehokkaaseen energian ja materiaalien käyttöön. On selvä, että tämä muutos ei ole helppo eikä kohtele kaikkia samalla tavalla. Meidän on ehkäistävä yhteiskunnan polarisoitumista suunnittelemalla askeleet kohti päästötöntä yhteiskuntaa huolella ja minimoimalla negatiiviset vaikutukset erityisesti heikoimmille. Tämä on ollut keskeinen teema myös omissa kansallisissa Talanoa-dialogeissamme, joita olemme vuoden mittaan käyneet keskeisten sidosryhmien kanssa”, ministeri totesi.

”Kuten kestävän kehityksen Agenda2030:n periaatteisiin kuuluu, ketään ei saa jättää kyydistä. Samaa periaatetta on syytä soveltaa myös ilmastopolitiikan toimeenpanossa”, Tiilikainen summasi.

Lisätiedot:

Ministeri Tiilikaisen erityisavustaja Taru Savolainen, ympäristöministeriö, p. 040 535 8622, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 050 341 1758, etunimi.sukunimi@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, ympäristöministeriö, p. 0295 250 227, etunimi.sukunimi@ym.fi

Viestintäasiantuntija Riikka Lamminmäki, ympäristöministeriö, p. 050 5762604, etunimi.sukunimi@ym.fi (ministeri Tiilikaisen ja neuvottelijoiden haastattelupyynnöt ilmastokokouksen aikana)