Ympäristöministeriö selvityttää Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmat ja viranomaisten toiminnan

Tiedote 13.11.2012 klo 11.36

Ympäristöministeriö on kutsunut Aino Turpeisen ja Riitta Rainion selvityshenkilöiksi selvittämään Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmia ja viranomaisten toimintaa niiden valvonnassa. Selvitys luovutetaan 31.12.2012 mennessä. Ministeri Niinistö ilmoitti selvityshenkilöiden käyttöönotosta vieraillessaan Talvivaarassa 8.11.

Selvityshenkilöiden tehtävänä on selvittää Talvivaaran ympäristöongelmien kokonaisuus ja ympäristövalvontaviranomaisten toiminta niiden yhteydessä. Selvityshenkilöt tarkastelevat Talvivaaran viimeaikaisia ympäristöongelmia, arvioivat sekä yhtiön että valvontaviranomaisten toimintaa sekä tekevät tarvittaessa kehittämisehdotuksia viranomaisten toimintaan ja lainsäädäntöön. Erityisesti heidän tehtävänsä on kiinnittää huomiota siihen, miten voidaan jatkossa ennaltaehkäistä ketjuttuvien ympäristöongelmien synty. Lisäksi he selvittävät, onko viranomaisten riippumattomuus Talvivaaran valvonnan yhteydessä toteutunut.

Riitta Rainio selvittää ministeri Niinistön toimeksiannosta parhaillaan myös ympäristöhallinnon alueellisten ympäristötehtävien organisoimisen vaihtoehtoja ja tekee tarkastelun pohjalta suosituksia ympäristöhallinnon tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä.

Selvityshenkilöiden asettamiskirje ja muu ympäristöministeriön aineisto Talvivaaraan liittyen on koottu sivulle:

Lisätiedot:

Ministeri Niinistön erityisavustaja Lasse Miettinen, ympäristöministeriö, puh. 040 507 6100, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi