Tiilikainen tapasi komissaari Cañeten - puheenaiheena hiilinielut

Tiedote 19.12.2016 klo 15.22

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tapasi juuri EU:n ilmasto- ja energia-asioista vastaavan komissaari Miguel Arias Cañeten.  Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa päästökaupasta, taakanjaosta sekä metsien hiilinielujen laskentasäännöistä.  Ministeri Tiilikainen osallistuu tänään EU:n ympäristöministerien kokoukseen Brysselissä.

Suomi kannattaa komission pyrkimystä maankäyttösektorin ilmastovaikutusten tilinpito- ja laskentasääntöjen yksinkertaistamiseen ja läpinäkyvyyden parantamiseen. Sitä vastoin Suomi on tyytymätön komission kesällä esittämiin laskentasääntöjen perusteisiin.

Komission kesällä antama lainsäädäntöesitys huomioi metsäkadon täysimääräisesti, mutta ei huomioi riittävästi metsien hoitoon perustuvan metsien kasvavan kyvyn sitoa hiiltä. Metsien hiilinielujen laskentasääntöjen päivittäminen vastaamaan paremmin metsien todellista kasvua on yksi Suomen keskeisimmistä EU-vaikuttamiskohteista.

”Pariisin sopimuksen mukaan päästöjen ja nielujen tulisi olla tasapainossa kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla. Tämä vaatii luonnontieteen parempaa huomioimista sekä kannusteiden luomista metsien hiilinielujen ylläpitämiselle”, sanoo ministeri Tiilikainen.

Ministeri Tiilikainen on tavannut komissaari Cañetea kuluvan vuoden aikana neljä kertaa. Seuraavaksi Suomi on järjestämässä kymmenen metsäisen EU-maan vaikuttamistapaamista Berliinissä tammikuussa.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, p. 050 364 0836

Ylitarkastaja Mervi Mattila, ympäristöministeriö p. 050 436 0780, etunimi.sukunimi@ym.fi