Hyppää sisältöön

Tiedotteet 2018

Tiedotteet

RSS
 • Ympäristövahinkojen torjunnan johtovastuu merellä siirtyy Rajavartiolaitokselle 28.12.2018
  Rajavartiolaitokselle siirtyy alusöljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan johtovastuu merellä 1.1.2019 alkaen. Tasavallan Presidentti vahvisti pelastuslain muutokset 28. joulukuuta.
 • Neuvokas toiminta pelasti äärimmäisen uhanalaisen pyöriäisen Saaristomerellä 21.12.2018
  Lohiverkkoon kiinni jäänyt pyöriäinen vapautettiin onnistuneesti Saaristomerellä Nauvon Lillandetissa. Eläimen pelastuminen oli erittäin tärkeää, sillä pyöriäisen Itämeren pääal-taan populaatio luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Niitä on jäljellä arviolta vain noin 500 yksilöä. Suomessa pyöriäisiä esiintyy säännöllisesti lounaisella avomerialueella ja har-vinaisena myös rannikkovesissä.
 • EU:n ympäristöministerit sopivat ensimmäistä kertaa raskaiden ajoneuvojen päästövähennystavoitteista 20.12.2018
  EU:n ympäristöneuvosto saavutti torstaina yleisnäkemyksen päästörajoista raskaille ajoneuvoille kuten rekoille. EU:ssa myytävien uusien raskaiden ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä olisi vähennettävä keskimäärin 15 prosenttia vuosina 2025-2029 ja 30 prosenttia vuodesta 2030 eteenpäin. Vertailutasona on vuosi 2019.
 • Kertakäyttömuoveja koskevasta lakiesityksestä sopu 19.12.2018
  Kertakäyttömuoveja koskevasta lakiesityksestä päästiin tänään sopuun neuvoston, EU:n komission ja Euroopan parlamentin kesken ns. trilogi-neuvotteluissa. ”Kertakäyttöisten muovituotteiden vähentäminen on hyvä alku. Lisäksi meidän tulee saada muovit osaksi kiertotaloutta, kehittää kertakäyttöä korvaavia palveluita sekä korvata muovia biopohjaisilla materiaaleilla. Suomella on paljon osaamista muovihaasteen ratkaisemiseen”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
 • Energia- ja ympäristöministerit keskustelevat EU:n pitkän aikavälin ilmastotrategiasta 18.12.2018
  Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuu Brysselissä 19.–20.12.2018 kahteen neuvoston kokoukseen. Keskiviikkona ohjelmassa on EU:n energiaministereiden ja torstaina ympäristöministereiden kokous. Jo tänä iltana Tiilikainen puhuu Politico-lehden ajankohtaisseminaarissa, jonka aiheena on energiajärjestelmien digitalisaatio ja puhtaan teknologian ratkaisut.
 • Tuore arvio Suomen luontotyyppien uhanalaisuudesta tiedeyhteisön mittavan ponnistuksen tulos 18.12.2018
  18.12. julkaistu arvio Suomen luontotyyppien uhanalaisuudesta on mittava katsaus kaikkiin maamme luontotyyppeihin mereltä tuntureille asti. Tuore ”punainen kirja” on maailmanlaajuisestikin katsottuna ainutlaatuisen kattava ja perusteellinen.
 • Pariisin ilmastosopimukselle neuvoteltiin vahvat säännöt 15.12.2018
  Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon säännöistä on saatu sopu Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa. Maat seuraavat päästöjään ja raportoivat niistä jatkossa yhteisin säännöin ja kertovat päästösitoumuksistaan kattavasti. Joustoja kehittyvillä mailla on lähinnä raportointiviiveen ja yksityiskohtaisuuden suhteen.
 • Ilmastoneuvottelut Katowicessa ministerien käsiin – Suomen Tiilikainen kutsuttiin vetämään sopeutumista koskevia neuvotteluja 11.12.2018
  Neuvottelut Pariisin ilmastosopimuksen säännöistä jatkuvat YK:n ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa ministereillä vahvistettuna. Kokouksen puheenjohtajamaa Puola on kutsunut valikoituja ministereitä avukseen vetämään neuvotteluja Pariisin sääntökirjan vaikeimmasta kysymyksestä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa ilmastonmuutokseen sopeutumista käsitteleviä neuvotteluja yhdessä Gambian ympäristö-, ilmasto- ja luonnonvaraministerin Lamin Dibban kanssa.
 • Natura 2000 -verkoston päivitys valmis 5.12.2018
  Valtioneuvosto on tehnyt tänään päätöksen Natura 2000 -verkoston täydentämisestä ja Natura-alueiden luonnontieteellisten tietojen päivittämisestä. Natura-verkostoa laajennetaan vedenalaisen meriluonnon kannalta arvokkailla alueilla. Samalla saimaannorppa lisätään Puruveden Natura-alueen suojeluperusteisiin.
 • Jätteiden ja sivuvirtojen tietoalustaa aletaan toteuttaa ja testata käyttäjien kanssa 3.12.2018
  Ympäristöministeriö ryhtyy toteuttamaan jätteiden ja sivuvirtojen tietoalustaa yhteistyössä alustan ylläpidosta jatkossa vastaavan Motiva Oy:n ja alustatoimittajaksi valitun Solita Oy:n kanssa. Toteutukseen osallistuu myös tulevia käyttäjiä, ja alustaa testataan alkuvuodesta 2019 alueellisesti. Valtakunnallisesti alusta on määrä ottaa käyttöön huhtikuussa 2019.
Lisää tiedotteita