Hyppää sisältöön

Uusi asetus edistää esteetöntä rakentamista

Tiedote 4.5.2017 klo 13.20

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen rakennusten esteettömyydestä. Esteettömyyttä koskevilla vähimmäisvaatimuksilla halutaan edistää ihmisten yhdenvertaisuutta. Uusi asetus selkeyttää esteettömään rakentamiseen liittyviä vaatimuksia ja vähentää kuntien välisiä tulkintaeroja. Jatkossa rakentajat pystyvät paremmin ennakoimaan säännösten soveltamista, mikä sujuvoittaa koko rakennusprosessia.

Uudella asetuksella täsmennetään useita esteettömään rakentamiseen liittyviä mittoja, jotka ovat olleet tähän saakka tulkinnanvaraisia.

”Sekä asukkaat että rakennusala hyötyvät, kun kunnat tulkitsevat esteettömyysvaatimuksia samalla tavalla”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Esimerkiksi hissillisen kerrostaloasunnon wc- ja pesutilassa edellytettävän vapaan tilan mitoitus on aiemmin ollut ohje ja sitä on sovellettu hyvin eri tavoin eri puolella Suomea. Nyt asetuksessa on annettu yksiselitteiset mitat toimimiseen tarvittavalle tilalle. Pientaloissa oven vähimmäisleveyttä koskeva vaatimus on rajattu selkeästi koskemaan sisäänkäyntikerroksen ovia.

Vain osa opiskelija- ja nuorisoasunnoista esteettömiksi

Esteettömyysvaatimukset on kohdennettu kustannustehokkaasti erityyppisiin rakennuksiin niiden käyttötarkoituksen mukaan. Uusista opiskelija- ja nuorisoasunnoista 95 prosenttia on vapautettu wc- ja pesutilaa koskevasta mitoitusvaatimuksesta hallitusohjelman kirjausten mukaisesti. Opiskelija- ja nuorisoasunnoissa suurin osa asukkaista on liikkumis- ja toimimiskykyisiä, ja niissä asukkaiden vaihtuvuus on myös tavallisia asuntoja suurempaa.

Viisi prosenttia opiskelija- ja nuorisoasunnoista on rakennettava esteettömiksi, jotta esteettömiä opiskelija-asuntoja on jatkossakin riittävästi. Lisäksi kohteiden yhteistiloissa on oltava esteettömät wc-tilat vierailijoille.

Hyvin suunniteltu rakennus on esteetön, ja esteetön rakentaminen palvelee monenlaisia asukkaita. Esteettömyysasetuksessa on otettu huomioon myös väestön ikääntyminen. Jotta ihmiset voivat asua kotona entistä pidempään ja elää itsenäisesti, tulee asuntojen, muiden rakennusten ja rakennetun ympäristön olla nykyistä esteettömämpiä ja turvallisempia. Ehdotuksessa helpotetaan itsenäistä liikkumista esimerkiksi siten, että kynnykset ovat vaivattomia ylittää ja ovet helppoja avata.

Asetus tulee voimaan 1.1.2018.

Lisätietoja:

Yliarkkitehti Niina Kilpelä, p. 02952 50019, etunimi.sukunimi@ym.fi

Hallitussihteeri Meri Pensamo, p. 02952 50055, etunimi.sukunimi@ym.fi

  • FI
  •  
  • SV