Uusi julkaisu kertoo viiden palkitun kaupunkikeskustan menestysreseptit

Uutinen 14.2.2014 klo 11.13

Keskustojen merkitys koko kaupungin hyvinvoinnille tunnustetaan yleisesti. Mutta mikä tekee kaupungin keskustasta elävän?

Elävät kaupunkikeskustat ry:n tuore julkaisu Citybook’14 tuo yhteiseen käyttöön kokemuksia viidestä onnistuneesta keskustaprojekteista. Julkaisussa kerrotaan viime vuosina palkittujen kaupunkikeskustojen, eli Rauman, Kotkan, Kokkolan, Mikkelin sekä Kemin reseptit.

Menestyksen avaimet ovat moninaisia: muun muassa rakennussuojelun ymmärtäminen uudistusvoimaksi (Rauma), onnistunut toriparkkiratkaisu ja torin laidan kauppakeskus (Kotka ja Mikkeli), entistä avoimempi ja laajempi keskustan kehittämisen yhteistyö (Kokkola ja Mikkeli) sekä katutason näkyvät toimenpiteet ja tapahtumat (Kemi).

Julkaisu korostaa, että kaupunkikeskustan elävyys edellyttää jatkuvia toimia niin kaupungin hallinnolta kuin palvelujen tuottajiltakin. Tärkeimpiä toimijoita ovat aina asukkaat ja muut keskustojen käyttäjät.

Elävät Kaupunkikeskustat ry on valtakunnallinen vuonna 1997 perustettu yhdistys, johon kuuluu laajapohjaisesti kaupunkikeskustatoimijoita ympäri Suomea, niin kaupan järjestöjä, kuntien edustajia kuin keskustakehityksen asiantuntijoitakin. Järjestö on palkinnut hyviä keskustoja vuodesta 1999 lähtien. Ympäristöministeriö on tukenut julkaisun tuottamista.

Lisätietoja:

Yliarkkitehti Erja Väyrynen, ympäristöministeriö, erja.vayrynen@ymparisto.fi, puh. 029 525 0326
 
Toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen, Elävät Kaupunkikeskustat ry, pokko.lemminkainen@kaupunkikeskustat.fi, puh. 040 555 3462

Toiminnanjohtaja Janne Viitamies (Citybook’14:n toimittaja), Lahti City ry, janne.viitamies@lahticity.fi, puh. 040 510 0948