Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina – osallistu kampanjaan ja kuvakisaan

Uutinen 13.9.2019 klo 12.38
Sadevettä asuinalueella.
© Tapio Heikkilä

Sunnuntaina 20.10. vietetään kansainvälistä maisemapäivää, jonka teema on tänä vuonna maisema ja vesi. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa.

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus käynnistivät Instagramissa valokuvakampanjan, jolla kannustetaan kaikkia havainnoimaan vettä arjen maisemissa jo ennen maisemapäivää. Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Kampanjassa halutaan innostaa löytämään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen.

Voit osallistua kampanjaan valokuvaamalla veden roolia arkimaisemassasi ja jakamalla kuvia Instagramissa hashtagilla #arkimaisema.

Kampanja huipentuu kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10. Instagramissa järjestettävään vuorokauden mittaiseen valokuvakilpailuun. Osallistu kilpailuun valokuvaamalla maisemapäivänä veden merkitystä arkesi maisemissa ja julkaisemalla kuva Instagramissa hashtagilla #arkimaisema. Voittajat palkitaan kirjapalkinnoin.

”Kampanjan ja kuvakisan tarkoituksena on havainnoida ja tulkita maisemia, olivatpa ne pieniä tai suuria, maalla tai kaupungissa, tylsiä tai arvokkaiksi määriteltyjä. Maiseman olemuksen ymmärtäminen on askel niiden vaalimiseen”, kertoo kuvakisan tuomariston puheenjohtajana toimiva ympäristöneuvos Tapio Heikkilä.

Instagram: @arkimaisema
Twitter: @arkimaisema

Mökki järven rannalla.
© Tapio Heikkilä.

Maisemapäivää vietetään kolmatta kertaa

Vuosittain vietettävä kansainvälinen maisemapäivää vietetään Euroopan neuvoston aloitteesta. Tänä vuonna kansainvälistä maisemapäivää vietetään kolmatta kertaa. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Luvassa on muun muassa maisemakävelyitä arvokkailla maisema-alueilla. Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi