Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ennätysvilkkaat – Kulttuuriperintö ja tarinat esillä sadoissa tapahtumissa

Uutinen 30.8.2018 klo 10.03

Tunne perintösi, jaa tarinasi on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tämän vuoden teema Suomessa. Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohtaa vietetään Suomessa 3.–9.9.2018. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa ympäri maan.

Tapahtumissa nostetaan esiin muun muassa perhe ja suku, paikkakuntien oma historia ja tavat sekä eri ikäisten ihmisten ja yhteisöjen perintö – meidän jokaisen tarina on osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Tarjolla on retkiä kävellen ja pyöräillen erilaisiin kulttuuriympäristöihin, maisemanhoitotalkoita, paikallisen menneisyyden esittelyä, tarinoidenkeruutapahtumia, perinneillallisia ja sadonkorjuujuhlia sekä avoimia ovia kiinnostavilla kouluilla, seurantaloilla ja huvila-alueilla. Tapahtumat löytyvät täältä.

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 on innostanut mukaan mahtavan määrän tapahtumia. Teemaa on nostettu esille sadoin tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna. Yhteensä tapahtumia on tiedossa jo lähes 500!

Yli 20 miljoonaa ihmistä osallistuu Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin

Kulttuuriympäristöjä juhlitaan 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. Kulttuuriympäristöpäiviin osallistuu vuosittain yli 20 miljoonaa ihmistä.

EU:n kulttuurikomissaari Tibor Navracsics arvioi elokuussa antamassaan lausunnossa, että kulttuuriperinnön merkitys Euroopan sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle tulee vain kasvamaan. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien jakamiseen kehottava teema vahvistaa koko Euroopan yhtenäisyyttä ja lisää erilaisuuden ymmärrystä ja arvostusta, etenkin vaikeina aikoina. Tästä syystä kulttuuriperintö on komissaarin mukaan jatkossakin poliittinen kärkiteema Euroopassa.

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. Tänä vuonna myös kerätään ja tallennetaan tarinoita kulttuuriperinnöstä yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Lisätietoja:

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien koordinaattori Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, p. 09 612 63229

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ym.fi, p. 0295 250 095

Kansainväliset yhteydet: järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, liisa.lohtander@kotiseutuliitto.fi