Odotettu opas rakennusten kosteus- ja sisäilmaongelmien tutkimisesta

Uutinen 29.9.2016 klo 11.33
Rakennuksen yläpohjaa tutkimassa
Kattorakenteen kosteusmittausta © Pentti Hokkanen
YHA-kuvapankki

Ympäristöministeriö on julkaissut uuden oppaan ”Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus”. Opas on oppikirja ja ohje kosteus- ja mikrobivaurioiden ja kiinteistöjen sisäilmaongelmien kanssa tekemisissä oleville kuntotutkijoille ja muille asiantuntijoille.

Kosteusvauriot ovat yleisiä sisäilmaongelmien aiheuttajia. Sisäilmaongelmia aiheuttavat myös muut kosteudesta riippumattomat tekijät. Sisäilmaongelman ratkaisu edellyttääkin tyypillisesti hyvää kokonaisuuden hallintaa, jossa otetaan huomioon erilaisten kemiallisten ja mikrobiologisten altisteiden lisäksi myös tilojen käyttöön, fysikaalisiin olosuhteisiin ja ilmanvaihtoon liittyvät tekijät.

Oppaassa on kuvattu tärkeimmät sisäilman laatua heikentävät tekijät ja niiden tutkimusmenetelmät. Sisäympäristön fysiologisten olosuhteiden, kuten valaistuksen ja melun vaikutuksia ei tarkastella, lukuun ottamatta sisäilman kosteutta ja lämpötilaa, jotka liittyvät kiinteästi rakennuksen kosteus- ja lämpötekniseen toimivuuteen ja koettuun sisäilmanlaatuun.

Opas on päivitetty ympäristöministeriön ympäristöoppaan ”Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen kuntotutkimus” (1997) pohjalta.

Lataa opas:

Opas tulee myyntiin Rakennustieto Oy:n kautta lokakuun aikana.