Suomen kansallisille kaupunkipuistoille merkittävä eurooppalainen puutarhapalkinto

Uutinen 11.6.2014 klo 15.33

Hämeenlinnan kaupunkipuisto
Ympäristöministeriön Jukka-Pekka Flander kertoo kansallisten kaupunkipuistojen saamasta palkinnosta vankityönä kunnostetun, 1840-luvulla rakennetun tapetti-istutusterassin paljastustilaisuudessa Hämeenlinnan Parkissa 10.6. Parkki on Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston vanhin puisto, jonka pitkä kunnostustyö huipentui terassin avaamiseen. Etualalla Juha Haanperä Hämeenlinnan puistojen kehittäjää, kuvernööri Otto Carl Rehbinderiä esittävänä elävänä patsaana. Kuvassa oikealla oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Kuva Susanna Lappalainen, Hämeenlinnan kaupunki.

Euroopan puutarhaperinneverkosto EGHN on myöntänyt Suomen kansallisille kaupunkipuistoille European Garden Award -tunnustuksen. Arvovaltainen palkinto tuli kategoriassa, jossa arvioitiin laajoja viheralueita- ja konsepteja.

”Otin yllättyneenä ja iloisena vastaan tiedon palkitsemisesta. Palkinto osoittaa, kuinka hyvin asioitamme seurataan ja miten tämä konsepti tunnetaan maailmalla. Tässä kategoriassa palkinto jaettiin pelkästään Suomelle, kun muissa kategorioissa oli useampia tunnustuksen saajia”, kertoo ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä.

Flanderin mukaan tunnustus perustuu European Garden Award -raadin Porin kansallisessa kaupunkipuistossa vuonna 2013 tekemään käytännön arviointiin. Suomessa on tällä hetkellä kuusi kansallista kaupunkipuistoa: Hämeenlinnassa, Porissa, Heinolassa, Hangossa, Porvoossa ja Turussa. Kukin alue muodostaa ainutlaatuisen osansa verkostoon.

Kansallisissa kaupunkipuistoissa luontoa ja kulttuuriperintöä tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena, molempien arvoa vaalien ja vahvistaen. Kansallisen kaupunkipuiston asemaa haetaan ympäristöministeriöltä, ja hyväksyminen edellyttää, että kaupunkipuiston arvojen säilyminen on turvattu kaavoissa. Lisäksi kaupungin on laadittava alueelle hoito- ja käyttösuunnitelma, jonka valmisteluun kansalaisilla on mahdollisuus osallistua.

Valmisteluja kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi on käynnissä useissa kaupungeissa. Ympäristöministeriöstä arvioidaan, että mukaan verkostoon mahtuu noin kymmenen kaupunkia.

Saksasta käsin toimiva Euroopan puutarhaperinneverkosto EGHN osallistuu tarvittaessa palkittujen konseptien jatkokehittämiseen. Verkoston tavoitteena on edistää korkealuokkaisten puistojen ja puutarhojen säilymistä ja syntymistä Euroopassa.

European Garden Award -palkinto luovutetaan ympäristöministeriölle virallisesti syyskuussa Saksassa.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, ympäristöministeriö puh. 0295 250 064, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi