EU jättipottien avulla tieto käyttöön ja ympäristöongelmiin ratkaisuja

RSS
16.1.2017 Laura Höijer
Laura Höijer

Omassa työssäni tutkimusjohtajana koen, että yksi tärkeimmistä tavoitteistani on edistää tutkimustoiminnan vaikuttavuutta. Tutkimustuloksia tulisi tehokkaasti viedä käytäntöön ja sitä kautta synnyttää muun muassa uusia pysyviä käytäntöjä, innovaatioita ja kasvua.

 

Erilaisia hankkeita on kyllä paljon käynnissä, mutta koen ongelmana pirstaleisen hankeviidakon. Tarvitaan jotain isompaa, pitkäkestoisempaa ja yhdistävää. Jotain, joka saattaa erilaisia hankkeita ja aloitteita saman sateenvarjon alle. Tällöin hankkeita voidaan ohjata yhdessä, kohti samaa tavoitetta. Eikä lisärahoituskaan olisi pahitteeksi.

Toiveisiini vastataan osaltaan Euroopan komission pari vuotta sitten lanseeraamien ns. Life integroitujen (Life IP) hankkeiden kautta. Life IP -hankkeiden avulla on mahdollista viedä tutkimustuloksia käytäntöön, vastata suuriin haasteisiin, kokeilla ja ratkoa laajoja ympäristöongelmia yhdessä. Hankkeet voivat kestää jopa 10 vuotta. Mikä hienointa, hankkeiden aikana on mahdollista myös nähdä, mihin tulokset johtavat.

Toisin kuin perinteisten Life-hankkeiden, integroitujen hankkeiden suunnittelu tapahtuu ympäristöministeriön aloitteesta. Usein kuulen valituksia siitä, että emme ole aktiivisia EU tasolla. Tässä olemme kuitenkin olleet hyvin hereillä, sillä Suomi on ensimmäisten maiden joukossa saanut kaksi suurta LIFE IP -hanketta.

Metsähallituksen luontopalveluiden koordinoima FRESHABIT-hanke pureutuu vesien tilan parantamiseen. Hanke käynnistyi vuoden 2016 alussa ja hankkeen rahoitus on peräti 24,4 miljoonaa euroa, johon EU myönsi 12,0 miljoonaa euroa.

Syken koordinoima CIRCWASTE hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta käytännön toimenpitein rakentamisessa, maataloudessa, teollisuudessa, elintarvikeketjussa ja kotitalouksissa. Hanke alkoi viime vuoden lopussa, johon EU myönsi 11,1 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaisrahoitus on 18,8 miljoonaa euroa.

Suomi 100 vuoden kunniaksi saamme ehkä vielä lahjan: komissio valitsi kolmannen Life IP hakemuksemme jatkoon juuri ennen joulua. Tässä Syken koordinoimassa hankkeessa fokus on ilmastonmuutoksen hillinnässä, materiaalitehokkuuden parantamisessa ja kansallisen jäteohjelman luomisessa. Keväällä saamme jännittää Suomi-lippis päässä Life IP:n rahoitushaun tuloksia.

Eri toimijoiden välinen yhteistyö Life IP -hankkeissa on ollut todella ilahduttavaa. Mielestäni on myös tärkeää, että Suomi profiloituu hyvänä ”Life IP-oppilaana” komission suuntaan. Tästä esimerkkinä: helmikuun alussa ympäristöministeriössä pidetään Life IP -hankkeiden Platform meeting, johon saapuu komission Life-johto ja edustajat kaikista käynnistyneistä Life IP -hankkeista.

Työskentelen ympäristöministeriössä tutkimusjohtajana. Vastuulleni kuuluu ympäristöministeriön tutkimuspolitiikan ja T&K-asioiden valmistelu. Koordinoin myös ministeriön ennakointi- ja kokeilutoimintaa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.