Hyppää sisältöön

Asunnottomuuden yhteistyöohjelma 2020-2022

Ajankohtaista

Työ asunnottomuuden vähentämiseksi jatkuu – tukea kunnille, asumisneuvonnasta tulossa lakisääteistä

24.3.2020
Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoden 2023 loppuun mennessä. Työ jatkuu ympäristöministeriön alkuvuonna käynnistämässä kolmivuotisessa asunnottomuuden yhteistyöohjelmassa, jossa ovat mukana suurimmat kaupungit, palveluntuottajat, järjestöt ja valtion toimijat. Painopiste on kuntien asunnottomuustyössä, johon ohjelmassa tarjotaan rahoitusta ja muuta tukea.

Asunnottomuusohjelma
© Kuva: iStock

Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä. Ympäristöministeriö on käynnistänyt kolmivuotisen asunnottomuusohjelman suurimpien kaupunkiseutujen, palvelutuottajien ja järjestöjen kanssa.

Ohjelman tavoitteet ovat:

  • lisätä kohtuuhintaisten ja valtion tukemien asuntojen tarjontaa asunnottomille
  • vahvistaa asunnottomuustyötä kuntien peruspalveluissa
  • parantaa asumisneuvonnan saatavuutta
  • vakiinnuttaa asunnottomuuden parissa toimivien tahojen yhteistyö erityisesti kunta- ja aluetasolla
     
  • Yhteistyöohjelma asunnottomuuden puolittamiseksi 2020-2022 (pdf)

Ohjelmaan osallistuvat kunnat tekevät asunnottomuuden vähentämisestä kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka sisältää esimerkiksi matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistarpeet, asunnottomille tarkoitettujen asuntojen lukumäärät sekä kuvaukset riskiryhmien asumistilanteesta ja alueen asunnottomuusyhteistyöstä.

Ympäristöministeriö toimii ohjelman johtoryhmän puheenjohtajana. Ryhmässä ovat mukana sosiaali- ja terveysministeriö, oikeusministeriö, valtiovarainministeriö, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Rikosseuraamuslaitos, Kansaneläkelaitos, ohjelmakunnat sekä järjestöjä.

Ympäristöministeriö on asettanut myös työryhmän valmistelemaan ehdotuksen asumisneuvonnan lakisääteistämisestä. Lakiesitys on tarkoitus lähettää lausunnoille keväällä 2021, ja lain on määrä astua voimaan vuoden 2022 alusta. Työryhmä kuulee laajasti aiheen asiantuntijoita sekä sidosryhmiä.

Avustushaku aukeaa keväällä 2020

Ohjelmaan osallistuvat kunnat voivat hakea työhönsä avustusta. Haku aukeaa keväällä 2020. Avustus on tarkoitettu asunnottomuutta vähentävien sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen. Tuki suunnataan asiakastyötä tekevien henkilöiden palkkaamiseen ja tarvittaviin työvälineisiin.

Pohjana aikaisempi työ ja asunnottomuusohjelmien arviointi

Suomessa on tehty viimeiset 12 vuotta tavoitteellista työtä asunnottomuuden kitkemiseksi. Tulosta on syntynyt: asunnottomien määrä on vähentynyt seitsemättä vuotta peräkkäin, on löydetty toimivia tapoja auttaa. Asunnottomia on kuitenkin vielä noin 4600, ja työtä jatketaan.

Uusi ohjelma jatkaa aikaisempien asunnottomuusohjelmien työtä, ja se pohjaa myös vuonna 2019 valmistuneeseen asunnottomuusohjelmien arviointiin.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Tuula Tiainen, p. 0295 250 295, tuula.tiainen@ym.fi
Julkaistu 28.2.2020 klo 10.28, päivitetty 19.3.2020 klo 10.04