Asuntopoliittinen kehittämisohjelma valmistellaan vuoden 2020 aikana

Asuntopolitiikka koskettaa koko yhteiskuntaa ja vaikuttaa merkittävästi sen kehitykseen. Suomeen valmistellaan asuntopoliittinen kehittämisohjelma vuosille 2021-2028.

Helsingin Kalasatama.
Helsingin Kalasatama © Kuva: Mostphotos

Kahdeksanvuotisen ohjelman tavoitteena on lisätä valtion asuntopolitiikan pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta, kun asumisen suuret linjat määritetään laajapohjaisessa yhteistyössä yli hallituskausien.

Ohjelmaan kootaan tavoitteet asuntopolitiikan kehittämiselle sekä toimia, joilla tavoitteita saavutetaan. Käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi:

  • asumisen kustannukset
  • asuntotuotannon määrä ja sen tukeminen
  • asuntomarkkinoiden jakautuminen

Valmistelutyötä tekee ympäristöministeriön asettama työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Ryhmässä ovat mukana asuntopolitiikasta vastaavat ministeriöt ja virastot. Työtä tukee valtioneuvoston asettama parlamentaarinen seurantaryhmä, jonka puheenjohtajana toimii ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Ryhmässä ovat mukana eduskuntapuolueet.

Ohjelma annetaan selontekona eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ohjelman valmistelussa kuullaan laajasti asumisen toimijoita, etujärjestöjä ja muita sidosryhmiä. Kuuleminen käynnistyi alkuvuodesta verkkokyselyllä, jonka tuloksia selvitetään parhaillaan. Alkukeväällä sidosryhmille järjestetään info- ja keskustelutilaisuus, ja muista osallistumismahdollisuuksista kerrotaan myöhemmin.

Valmistelun tausta-aineistoa

 

Lisätietoja:

hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritahti@ym.fi

erityisasiantuntija Mikko Friipyöli, p. 0295 250 375, mikko.friipyoli@ym.fi

Julkaistu 13.1.2020 klo 12.47, päivitetty 10.2.2020 klo 11.45
  • FI
  •  
  • SV