Hyppää sisältöön

Haku Lähiöohjelmaan 2020-2022 on alkanut

Uutinen 5.2.2020 klo 10.10

Suomen suurimmat kunnat ja lähiötutkimushankkeet voivat nyt hakea mukaan kolmivuotiseen Lähiöohjelmaan. Hallitusohjelman mukaisella ohjelmalla vahvistetaan suurimpien kaupunkien lähiöiden kokonaisvaltaista, pitkäjänteistä kehittämistä ja ehkäistään alueellista eriytymistä. Ohjelmaan hyväksytyt hankkeet voivat hakea avustusta myöhemmin keväällä järjestettävässä avustushaussa.

Ohjelmaan voivat hakea Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Porin, Seinäjoen, Vaasan, Joensuun ja Lappeenrannan kaupungit. Kaupungit osallistuvat ohjelmaan kokonaisvaltaisilla lähiön tai lähiöiden kehittämishankekokonaisuuksilla, jotka perustuvat ohjelman tavoitteisiin ja kehittämisteemoihin. Ohjelman tavoitteet ja kehittämisteemat on kuvattu tarkemmin ohjelmassa, joka löytyy verkkosivuilta alla mainitussa osoitteessa. Paikalliset kehittämishankekokonaisuudet on keskitettävä sinne, missä kehitystarve on suurin.

Ohjelmaan voivat hakea myös tutkimuslaitokset lähiöihin liittyvillä tutkimushankkeilla. Tutkimushankkeiden tulee vastata ohjelman tavoitteisiin ja edistää niiden toteutumista. Tutkimushankkeilla tuotetaan tietoa lähiöiden tilasta ja alueellisesta eriytymisestä sekä tietoa lähiöiden kehittämiseksi ja elinvoiman edistämiseksi. Tutkimuksella vahvistetaan ohjelmantavoitteiden tai ohjelmassa mainittujen kehittämisteemojen vaikuttavuutta.

Hankkeet hyväksyy ohjelman toteuttamista ohjaava yhteistyöryhmä. Ohjelmaan hyväksyminen on edellytys ympäristöhallinnon ohjelma-avustuksen hakemiselle. Avustushaun järjestää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöhemmin keväällä.

Ohjelmakaudella 2020-2022 ympäristöhallinnon rahoitusta on tarjolla yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Hakuaika päättyy 12.5.2020.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Jaana Nevalainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 195, jaana.nevalainen@ym.fi

Uutista muokattu 17.3.2020: tutkimushankkeiden ja kuntien hakuaikaa jatkettu kuukaudella 30.4.2020 asti. Kuntien hakua jatkettu 20.4. 12.5. asti.