Hyppää sisältöön

Tee sitoumus kulttuuriympäristön puolesta

Viljelypalstalla
Viljelijä palstallaan. © Kuva: Laura Rautjoki/ YHA-kuvapankki

www.ym.fi/kulttuuriymparistositoumus

Kulttuuriympäristö ja sen hoitaminen tuo iloa ja elämyksiä. Haastamme kaikki toimiin kulttuuriympäristön puolesta! Tekemällä kulttuuriympäristösitoumuksen saatte omalle toiminnallenne näkyvyyttä.

Mikä on kulttuuriympäristösitoumus?

Kulttuuriympäristösitoumus on kunkin toimijan lupaus, jossa yritys, organisaatio tai yksityishenkilö sitoutuu muuttamaan toimintaansa kulttuuriympäristöstrategian tavoitteiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sitoumus sisältää tavoitteet, mittarit ja aikataulun, jotka sitoumuksen antaja asettaa itse.

Millainen kulttuuriympäristösitoumus voi olla?

Kukkaistutusten kunnostus, lähiöelämää rikastuttava tapahtuma, vieraslajin kitkemistalkoot tai vaikkapa mökin korjaaminen kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen.

Sitoumus voi olla lähes mitä tahansa, kunhan se noudattaa kulttuuriympäristöstrategian tavoitteita ja kestävän kehityksen periaatteita. Jokainen sitoumus on tärkeä!

Inspiraatiota omaan sitoumukseesi voit etsiä jo

Sitoumuksen hyödyt

  1. Sitoumuksen suunnittelu kehittää omaa toimintaa. Konkreettisten tavoitteiden ja mittarien asettaminen auttaa saavuttamaan halutun päämäärään ja kirkastamaan oman toiminnan keskeiset tavoitteet.
     
  2. Kulttuuriympäristösitoumuksella saa näkyvyyttä omalle työlle. Kulttuuriymparistomme.fi -sivusto uutisoi sitoumuksista. Uutinen ja sitoumussivusto on helppo jakaa edelleen esimerkiksi paikallismedialle ja sosiaalisen median kanavissa.
     
  3. Yhdessä sitoumukset johtavat mittaviin tuloksiin. Suurena joukkona lisäämme kokonaisvaltaisesti kulttuuriympäristön arvostusta ja kannustamme muita ympäristön hyvään hoitoon. Olemme osa kestävän kehityksen laajempaa yhteiskunnallista tukemista.

 

Miten teen kulttuuriympäristösitoumuksen?

Anna sitoumuksesi sitoumus2050.fi-sivulla. Muistathan lisätä sitoumuksesi asiasanoihin #kulttuuriympäristö.

Kulttuuriympäristösitoumukset voidaan myös linkittää keskenään kestävän kehityksen sitoumus2050.fi-sivustolla. Jos haluat yhdistää oman sitoumuksesi ympäristöministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriympäristösitoumuksen kanssa, tee oma sitoumuksesi alla olevan sitoumussivumme alalaidasta löytyvän +Liity tähän sitoumukseen -painikkeen kautta.

Sitoumukselle määritellään konkreettiset tavoitteet ja mittarit sekä valitaan kestävän kehityksen tavoitelistasta yksi päätavoite ja mahdolliset muut tavoitteet, joita sitoumus tukee.

Sitoumuksia seuraavat ja tukevat kestävän kehityksen toimikunta, pääsihteeristö ja asiantuntijapaneeli. Kulttuuriympäristösitoumuksia seuraavat lisäksi ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Miten voin kertoa tekemästäni sitoumuksesta?

Tehdystä sitoumuksesta kannattaa kertoa laajasti - ja siinä samassa haastaa myös kumppanit ja tuttavat tekemään oma sitoumuksensa!

Sitoumukset tulevat esille sitoumus2050.fi-sivulle, mistä niiden linkkejä on helppo jakaa esim. sosiaalisessa mediassa. Käytäthän aihetunnisteita #kulttuuriympäristömme ja #sitoumus2050.

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö välittävät tietoa tehdyistä sitoumuksista omissa kanavissaan, kuten kulttuuriymparistomme.fi-sivustolla ja sosiaalisessa mediassa.

Voit myös vapaasti hyödyntää kestävän kehityksen sitoumuksen viestintämateriaaleja.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Tuija Mikkonen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 184, etunimi.sukunimi@ym.fi

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 095, etunimi.sukunimi@ym.fi

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 3 30281, etunimi.sukunimi@minedu.fi

Ylitarkastaja Mirva Mattila, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 3 30269, etunimi.sukunimi@minedu.fi

 

Julkaistu 9.6.2015 klo 12.43, päivitetty 27.9.2017 klo 13.50