Hyppää sisältöön

Rakennustuotteiden CE-merkinnästä tulee pakollista 1.7.2013

Uutinen 2.4.2013 klo 15.53
Noin 4 000 suomalaisyrityksen on hankittava tuotteilleen CE-merkintä, jotta esimerkiksi sahatavaraa, teräsrakenteita, lämmöneristeitä ja betonielementtejä voi jatkossakin valmistaa myyntiin.

EU:n rakennustuoteasetus tulee kokonaisuudessaan voimaan 1.7.2013. Tämän jälkeen pakollinen CE-merkintä koskee niitä rakennustuotteita, joille on olemassa harmonisoitu tuotestandardi tai eurooppalainen tekninen arviointi.

Tavoitteena tuotteiden vertailukelpoisuus

CE-merkintä korvaa kansalliset tuotehyväksynnät ja edistää siten rakennustuotteiden vapaata liikkuvuutta jäsenmaasta toiseen. Sen sijaan, että valmistajan tulisi hankkia erikseen kansallinen hyväksyntä kaikissa EU:n jäsenmaissa, valmistaja CE-merkitsee rakennustuotteen.

CE-merkintä osoittaa, että rakennustuote on joko harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen arvioinnin mukainen. Tuotteen ominaisuudet ilmenevät suoritustasoilmoituksesta. Suunnittelijat ja kuluttajat voivat verrata rakennustuotteiden suoritustasoilmoituksia toisiinsa helposti, kun tuotteen ominaisuudet kerrotaan aina samalla tavalla. Tämä helpottaa tuotteiden myymistä maasta toiseen.

Vastuu rakennustuotteen valinnasta on suunnittelijalla – rakentamismääräykset ratkaisevat sopivuuden

Rakennustuotteet ovat rakennuksen kiinteäksi osaksi tulevia tuotteita, kuten betonielementtejä, ikkunoita, teräsrakenteita ja sahatavaraa. CEmerkintä koskee vain tuotteen ominaisuuksia – tuotteen käytettävyys aiottuun rakennuskohteeseen on aina arvioitava erikseen aiotun käytön, paikallisten olosuhteiden ja rakentamismääräysten vaatimusten perusteella.

Esimerkiksi Espanjassa valmistettua tiiltä ei välttämättä voi käyttää julkisivuverhouksessa Suomen pakkasolosuhteissa. Suunnittelija valitsee suoritustasoilmoituksen perusteella sellaisen rakennustuotteen, joka soveltuu käyttötarkoitukseen ja täyttää kansalliset rakentamismääräykset.

Faktaa: CE-merkinnästä tulee pakollista 2013 (pdf)

CE-merkintä: Usein kysytyt kysymykset (pdf)

CE-merkintä rakennustuotteisiin 2013 mennessä (pdf)

CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille -esitys (pdf, 1 M)

CE-merkintä

  • FI
  •  
  • SV