Asumisen tuet

RSS
26.1.2015 Hannele Pokka

Ympäristöministeriö asetti runsas vuosi sitten asumisen tukia tarkastelevan työryhmän. Tehtävä on ollut paitsi arvioida nykyistä asumisen tukien joukkoa myös laatia kehittämisehdotuksia. Ryhmässä on mukana keskeisten ministeriöiden edustajat sekä joukko tutkimuslaitoksia. Työryhmän työ on loppusuoralla, ja ehdotukset valmistuvat lähiaikoina. Luovutamme ne kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle helmikuun kuluessa.  Ehdotusten pohjalta tehtävistä jatkotoimista päättää vaalien jälkeen aloittava uusi hallitus.

Työryhmän työ on ollut vähintäänkin haastava. Asumisen tuet ovat nykyisellään laaja joukko erilaisia avustuksia ja korkotukea rakentamiseen, verotukia asuntovelkaisille, asumistukea ja toimeentulotukia pienituloisille yleisesti, ja opiskelijoille ja ikäihmisille erikseen eri järjestelmän kautta.  On kohtuuhintaisen asumisen tukea ja tukea erityisryhmille. Tämän lisäksi ryhmällä on ollut runsaasti tutkittua tietoa, miten asuntopolitiikka on hoidettu muissa maissa, ja on perehdytty asuntopolitiikan nykytilaan meillä.

Omat mausteensa keskusteluun on tuonut valtiontalouden tila, jonka innoittamana valtiovarainministeriö vaatii tiukasti tukien virtaviivaistamista eli vähentämistä.

Ympäristöministeriön murheena puolestaan on, että hallitusohjelmaankin kirjoitetut kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen edellytyksiä parantavat lakiesitykset juuttuivat tällä vaalikaudella poliittiseen valmisteluun eivätkä edenneet.

Tarvitaanko asumisen tukijärjestelmään kokonaisremontti vai nykyjärjestelmän hienosäätö? Tästä kuullaan, kun työryhmä jättää mietintönsä.

Kommentit (2 kommenttia)
Susanna Hintala
19.2.2015
klo 7.49
Tämä ei ole yllätys. Veropolitiikka on Suomessa perustunut hyvinvointivaltion palvelujen ylläpitämiseen. Verot pompsahtelee vuosi vuodelta, palvelut kuihtuu tai niitä ei ole. Tarkoitus on ollut pitää kaverista huolta. Olen maksanut tähän tarkoitukseen
veroja enemmän kuin mielelläni. Tosiaan veroja voi alentaa, kun tarvetta ei enää ole. Ja samalla palkkatasoa voi tarkistaa, että on varaa maksaa vuokra. Vuokrat kun pompsahtelevat myös. Työllisyyttä tämä ei lisää, sillä ihmiset ahdistuvat taloudellisessa ahdingossa,
pää sekoaa ja toimeentulotukiasiakkuudet lisääntyvät. Jos toimeentulotukea maksetaan tulevaisuudessa. Amerikanmalli jyrää sillä erotuksella, että Yhdysvalloissa veroprosentti on keskimäärin neljä ja kaduilla riittää kerjäläisiä. Kannustava tulevaisuudennäkymä
Suomelle, vai mitä?
vaikeaa jo nyt
19.2.2015
klo 9.11
Asumisen tukien kehittämien tarkoittaa siis käytännössäasumistukien alasajoa? Minä en saa mitään muuta tukea kuin asuntolainan korkovähennksen. En ole vielä työtön mutta se vaara on nyt olemassa. Palkka ei nytkään riitä ruokaan ja tavitsemieni lääkkeisiin.
Pitää maksaa laskut ja lyhentää asuntolainaa. Jos kuukausipalkasta jää maksujen jälkeen käteen jotain niin se on maksimissaan 200€. Ja sillä ostan ruokaa. Loppukuusta pakko syödä säilykkeitä tai ei mitään.