Hallitusneuvottelut alkoivat

RSS
8.5.2015 Hannele Pokka

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään. Me virkamiehet odottelemme, josko kutsutaan asiantuntijoiksi hallitusneuvottelijoiden pöytään. Arvattavasti ohjelman teko aloitetaan talouden asioista. Ne ratkaisut eivät tule olemaan helppoja.

Täällä ympäristöministeriössä jännitämme, säilyykö Suomessa itsenäinen ympäristöministeriö. Poliitikot ovat puhuneet luonnonvaraministeriöstä. Poliitikot myös asian päättävät.

Venäjällä on luonnonvaraministeriö. Luonnonvaraministeri seitsemän apulaisministerin kanssa johtaa luonnonvaroja koskevaa päätöksentekoa. Ympäristöasiat ovat yhden varaministerin vastuulla.

Länsi-Euroopassa ympäristöministeriöiden vastuuta on viime vuosina lisätty. Tehtäviin on tullut ilmastoasioita, energia-asioita, ydinturvallisuutta, aluekehitystä ja rakentamista. Löytyy myös ministeriöitä, joissa hoidetaan ympäristöasioiden ohella maa- ja metsätalousasiat. Sellainen ministeriö on Itävallassa. Kreikassa ja Kyproksella. Meillä ympäristöministeriö on alusta alkaen vastannut kaavoitus- ja rakennusasioista sekä asuntopolitiikasta.

Mikäli ministeriöiden tuottavuutta halutaan tuntuvasti parantaa, yksittäisten ministeriöiden väen siirtäminen ministeriöstä toiseen tuskin auttaa. Valtion henkilöstö tulee vähentymään merkittävästi, jos eläköityvien tilalle ei palkata uusia. Tässä on vain se huono puoli, että tehtävät eivät vähenny samaa tahtia.

Auttaako tuottavuuden lisäämisessä siirtyminen Ruotsissa käytössä olevaan yhteiseen valtioneuvostoon, jossa ministeriöt ovat valtioneuvoston osastoja? Asia kannattaisi ainakin kunnolla selvittää.

Kommentit (1 kommenttia)
Tapani Veistola
8.5.2015
klo 17.44
Joo, jos YM ja MMM yhdistettäisiin, organisaatiouudistuksissa menisi aikaa hukkaan oikeasta tekemisestä – molemmissa entisissä ministeriöissä :( Kyllä YM on paikallaan säilyttää ihan tällaisena. Jos ja kun ministereitä pitää vähentää, kun asuntoministerin
puolikkaan voisi säästää.