Hirmumyrsky ja öljyonnettomuus – siinäpä joululahjaa kerrakseen

RSS
30.12.2011 Hannele Pokka

Sen jälkeen kun Söderhamnissa Ruotsissa 20.12. pääsi Arixona Chemicalsin laitoksella olevasta säiliöstä ympäristöön 800 kuutiometriä mäntyöljyä, täällä ympäristöhallinnossa on varauduttu öljyvahingon torjumiseen. Ruotsalaiset onnistuivat keräämään vain murto-osan mereen päässeestä öljystä. Suurin osa öljystä lähti seilaamaan lauttana Pohjanlahdelle. Tuulen suunnasta ja muista olosuhteista voitiin päätellä, että lautta oli ajautumassa Suomen rannikolle. Jouluaattona rajavartioston valvontalentokone havaitsi 100 neliökilometrin kokoisen lautan.

Mäntyöljy on paperiteollisuuden sivutuote, jota käytetään kemianteollisuuden raaka-aineena. Mäntyöljy on tahmeaa ja tiedetään, että öljyn likaamat linnut kuolevat kylmyyteen, kun niiden höyhenten vettä hylkimä ominaisuus heikkenee. Onneksi juuri nyt lintuja on vähemmän kuin muina vuodenaikoina, mutta on niitä silti tälläkin hetkellä. Satakunnan rannikolla, jonne öljylautan arvioitiin rantautuvan, on mustalintuja ja pilkkasiipejä. Jonkin verran löytyy telkkiä, alleja, tukkasotkia ja laulujoutsenia.

Mäntyöljy on luonnossa biologisesti hajoavaa, mutta kylmissä olosuhteissa tämä tapahtuu erittäin hitaasti. Tiedetään, että mäntyöljy voi sekoittua meriveteen, upota pohjalle tai kellua vedenpinnan alapuolella.

Eilen aamulla öljylautta näytti hävinneen kokonaan, kun lautasta löytyi vain pieniä paakkuja, mutta iltapäivällä meressä havaittiin 4 neliökilometrin alueella tiiviissä rykelmässä öljypaakkuja, Tapaninpäivän myrsky nähtävästi vatkasi öljylautan möykyiksi.

Torjunta-aluksista Louhi on jo päässyt paikalle, mutta pienempi alus, Linja joutui palaamaan kovan tuulen takia takaisin Raumalle. Torjuntatoimiin ryhdyttäneen heti, kun se on sääolosuhteiden puolesta mahdollista.

Hirmumyrsky ja merellinen öljyvahinko ovat haastava yhdistelmä. Tässä vaiheessa on syytä lausua parhaat kiitokset ja kannustus rannikon pelastuslaitoksille, WWF:n vapaaehtoisille, valvontalentokoneen ja öljyntorjunta-alustan miehistölle. Vaikuttaa siltä, että valmiudessa joudutaan olemaan vielä ehkä pitkäänkin.

Torjuntatöistä vastaavan Suomen ympäristökeskuksen sivuilta saa ajankohtaisimman tiedon ympäristövahingosta ja sen torjunnan etenemisestä.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.