Isoisän talvi takaisin

RSS
17.12.2018 Hannele Pokka

Katowicen ilmastokokous on nyt takana. Vaikeuskerroin oli kohdallaan. Pariisin sopimuksen solmimisen jälkeen Yhdysvallat on ilmoittanut jättäytyvänsä Pariisin sopimuksen ulkopuolelle heti, kun se mahdollista eli marraskuussa 2020. Myös Brasiliassa valittiin äskettäin ilmastotoimiin kielteisesti suhtautuva valtion päämies. Itse kokous oli Euroopan vahvalla hiilentuotantoalueella. Sen todella kokouspaikalla Katowicen kaupungissa haistoi ja maistoi joka päivä.

Tähän nähden Puolan kokous oli voitto kaikille niille, jotka haluavat torjua ilmastomuutosta. Kokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti niin sanottu sääntökirja, yli satasivuinen asiakirja siitä, miten eri maat toimeenpanevat Pariisin ilmastokokouksessa antamiaan sitoumuksia päästöjen vähentämiseksi. Käytännössä nämä säännöt koskevat muun ohella sitä, miten läpinäkyvästi eri maiden päästövähennystoimia seurataan. Kiinan rooli oli neuvotteluissa erittäin tärkeä, koska se omalla painoarvollaan ratkaisi, että samat säännöt koskevat kaikkia jäsenmaita, niin rikkaita kuin köyhiä. Tärkeä rooli neuvotteluissa oli myös EU:lla, joka vaati taannoisen IPCC:n raportin tavoin ilmastotoimien kiristämistä.

Suomen pääneuvottelijat Outi Honkatukia ja ministeri Kimmo Tiilikainen tekivät ison työn neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi. He ottivat hienosti paikkansa vaikeiden neuvottelujen eteenpäin puskijoina. Lämmin kiitos heille, samoin kuin koko Suomen neuvottelujoukkueelle. Suomen valtuuskunnan yhtenä jäsenenä ei voinut olla muuta kuin kunnioituksella kuunnella sitä asiantuntemuksen ja kokemuksen määrää, mitä valtuuskunta edusti.

Itselleni jäi mieleen alkuperäiskansoja koskevassa sivutapahtumassa puhunut parikymppinen saamelaisnainen Ruotsin Lapista. Hän kuvasi, mitä hänen isoisänsä oli puhunut talvesta. Isoisän talvena oli jo joulukuussa paljon pehmeää pakkaslunta, jonka läpi porot koparoillaan saivat vaivattua kaivettua jäkälänsä jäätyneestä maasta. Oli kylmää ja pakkasia riitti kevääseen saakka. Nainen kertoi, ettei hän muista omana elinaikanaan muunlaista talvea kuin sellaisen, jolloin lunta odotetaan pitkään ja kun se tulee, se sulaa pian pois, sataa uudestaan, jäätyy kivikovaksi, poroille mahdottomaksi kaivaa maasta ravintoa. Nainen sanoi, että hän haluaa isosisän talvet takaisin.

Arktisen alueen lämpenevät kaksi kertaa nopeammin kuin eteläisemmät alueet maapallolla. Pohjoisen alkuperäiskansat kokevat, ettei heillä ole kohta paikkaa mihin poroineen siirtyisivät. Siksi huudahdus, tahdon isoisän talven takaisin, puhuttelee.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.