Juhlat Mallan luonnonpuistossa

RSS
15.8.2016 Hannele Pokka

Tällä viikolla Suomen vanhin luonnonsuojelualue, Malla Enontekiön Kilpisjärvellä, täyttää 100 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi Malla saa luonnonpuiston pohjoisen luonnon erityislaatuisuudesta kertovan uuden tunnuksen, jossa on jääleinikki ja tunturisiilikäs. Juhlaohjelmana on luvassa seminaari, kakkukahvit ja opastettuja luontoretkiä Malla-tuntureille. Tilaisuudessa saatetaan myös kuulla aikoinaan Taiskan esittämänä tunnetuksi tullut Haltin häät. 

Mallan luonnonpuisto perustettiin jo Venäjän vallan aikana ja luonnonpuisto siitä tehtiin vuonna 1938. Luonnonpuiston länsireunalle vuonna 1897 pystytetty kolmen valtakunnan rajapyykki on suosittu matkailukohde. Kun Ruotsin kruununprinsessa Viktoria kymmenkunta vuotta sitten vieraili Kilpisjärvellä vihkimistä hänen nimeään kantavan uuden reitin, tilaisuus ikuistettiin monen median voimin tietenkin kolmen valtakunnan rajapyykillä. Prinsessa muisteli, että aikoinaan myös hänen isänsä, Ruotsin kuningas, patikoi samalla seudulla Norjan kollegansa kanssa presidentti Kekkosen kutsumana. 

Mallan alueella on yhä toisen maailmansodan aikaisia korsuja ja ampumapesäkkeitä. Kansallisen veteraanipäivän perinteeksi on muodostunut kolmen valtakunnan rajapyykillä järjestetty juhla muistoksi siitä, että Lapin sota päättyi 27.4.1945 tuolla paikalla, kun viimeisetkin saksalaisjoukot vetäytyivät Norjan puolelle.

Mallan luonnonpuisto Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtymäkohdassa on tärkeä niin luonnonsuojelualue kuin tutkimukselle poikkeuksellisen rikkaan kasvi- ja hyönteislajiston johdosta.

Juhlimme tällä viikolla Mallaa. Ensi vuonna Suomen täyttäessä 100 vuotta vuorossa on juhlavuoden kansallispuiston, Kainuun Hossan perustamisjuhla.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.