Kaivosaltailta puuttuneet viranomaisohjeet tulossa

RSS
8.8.2019 Hannele Pokka

Sotkamossa sijaitsevalla hopeakaivoksella sattui toukokuussa viemäririkko, jonka seurauksena jätevettä levisi maastoon. Yhtiö ei vuodon havaittuaan välittömästi ilmoittanut asiasta valvovalle viranomaiselle, ELY-keskukselle, vaan tieto siitä tuli vasta kesäkuussa. Yhtiö ei myöskään ottanut näytteitä vuotaneesta jätevedestä tai tutkinut veden laatua ja sen vaikutuksia ympäristöön.

Valtakunnallisessa mediassa vuoto uutisoitiin näyttävästi. Viestintäpalvelu Twitterissä vuodon syypääksi on ehditty osoittaa vanhentunut kaivoslaki, vaikka uutisoinninkin perusteella ei ole epäselvyyttä siitä, että kysymys on kaivosyhtiön ympäristöluvan noudattamisesta.

Kainuun ELY-keskuksen ympäristöministeriölle eilen lähettämän tilannekatsauksen perusteella hopeakaivoksen jätevesivuodon vaikutukset näyttävät jääneen kaivosalueen sisäpuolelle. ELY-keskus on edellyttänyt ylimääräistä näytteidenottoa ja vaikutusten seurantaa.

Tuskin olin saanut luettua Kainuun ELY-keskuksen Sotkamon kaivosta koskevan tilannekatsauksen, sähköpostiin tupsahti häiriöilmoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY:ltä: Raahen kultakaivoksella on havaittu ”kuoppia” vesivarastoaltaan padon juuressa. Myös padon takana kulkevalla huoltotiellä on samassa kohtaa painaumia. Vuotavaa vettä siellä ei ollut.

ELY-keskuksen valvojavirkamiehet menivät jo eilen illalla paikan päälle. Vauriokohdan tutkimukset jatkuvat tänään ja huomenna niin, että korjaustoimiin voidaan ryhtyä mahdollisimman pain.

Raahen kultakaivoksen toiminta ajautui heti kaivoksen uudelleen avaamisen jälkeen viime talvena taloudellisiin vaikeuksiin. Tuotanto on ollut keskeytettynä. Kaivoksen omistava kanadalainen Nordic Gold on etsinyt tuoretta rahaa, sijoittajia. Toistaiseksi huonolla menestyksellä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta Raahen kultakaivoksen jatkuvat ongelmat eivät ilahduta. ELY-keskuksella on usean vuoden ajan ollut suururakkana konkurssiin menneen Hituran kaivoksen sulkeminen Nivalassa. Sulkeminen on jo tähän mennessä maksanut veronmaksajille yli 20 miljoonaa euroa.

Jotain positiivista kaivosasioissa on myös menossa. Kaivosten jätealtaiden rakentamista koskevien uusia viranomaisohjeita kirjoitetaan parhaillaan. Ohjeet valmistuvat alkuvuodesta 2020.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.