Kiina vahvistaa ympäristöhallintoa

RSS
18.6.2018 Hannele Pokka

Pekingin savunsumuisella lentokentällä on vilinää. Lentomme oli myöhässä, mutta onneksi aikataulussa on jouston varaa. Pakkaudumme Ismo Tiaisen kanssa täpötäyteen lentokenttäjunaan, joka liikennöi eri terminaalien välissä. Pekingiin rakennetaan kaupungin toiselle laidalle parhaillaan uutta lentokenttää, jonne osa kasvavasta lentoliikenteestä siirtyy. Nykyinenkin vaikuttaa vielä sangen uudelta. Se valmistui kymmenkunta vuotta sitten Pekingin olympialaisiin.

Meillä on tapaaminen ympäristöministeriössä kollegani varaministeri Zhao Yingminin kanssa. Tapaaminen on kiinnostava ja tärkeä, sillä Kiinan hallitus on äskettäin uudistanut ministeriörakennetta ja sen seurauksena ympäristöministeriö on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi. Ministeriöllä on nyt vastuu ilmansuojelusta, ilmastopolitiikasta, ympäristönsuojelusta, vesiasioista ja jätteistä.

Ministeriön rakentaminen on vielä kesken, valottaa Paavo Kotiaho Suomen Pekingin suurlähetystöstä. Hän on tullut meitä vastaan lentokentälle. Suurlähettiläs Jarmo Syrjälä liittyisi mukaan ministeriökäynnillä.

Pekingin kaupungissa matkantekoon pitää varata aikaa. Liikenneruuhkat ovat jatkuvia. Pyöräilykaistoja on viime käynnin jälkeen rakennettu taas lisää. Mobiilisti lainattavien kaupunkipyörien jonot katujen varsilla kertovat, että pyöräily on liikkumisessa varteen otettava vaihtoehto.

Pyöräilijöitä katsellessa vilahtaa mieleen muistikuva ensimmäiseltä käynniltä Pekingissä yli kaksikymmentä vuotta sitten. Tein sen Joulupukin kanssa. Silloin kaduilla liikkui enemmän pyöriä kuin autoja. Joulupukki ei suostunut nousemaan pyörän selkään. Vaikeaa se niissä kamppeissa olisi ollutkin. Mutta kuvia otettiin naureskelevien pyöräilijöiden kanssa.

Ympäristöministeriössä meitä vastassa on tuttua väkeä. Kuulemme, että Kiina haluaa päästä ympäristöasioissa eteenpäin. Lainsäädäntöä kiristetään ja toimeenpanon valvontaa tehostetaan, kertoo varaministeri.

Tämänkertaisen Pekingin-vierailun tärkeimmät uutiset kuullaan illalla. Kiinan hallinto haluaa rajoittaa Pekingin kasvua rakentamalla kaupungin naapuriin Hebein provinssiin uuden kaupungin, Xiong Annin. Siitäkin on tulossa miljoonien asukkaiden metropoli. Paikalliset puhuvat jo tulevasta kaksoiskaupungista.

Uuden kaupungin rakentaminen on melkoinen mahdollisuus suomalaisille. Suomalaisyhtiö Elematic solmi jokin aika sitten sopimuksen kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa kolmen betonielementtitehtaan rakentamiseksi alueelle, jonka jälkeen alueella voitaisiin rakentaa suomalaiselle teknologialla kerrostaloja.

Elemettirakentamisen tuntuva lisääminen on kaupunkikehityksestä vastaavan ministeriön MOHURDin tavoitteena. Tällä hetkellä Kiinassa talot rakennetaan paikan päällä.

Hebein kuvernööri Xu Qin on nostanut suomalaisten toiveita ilmoittamalla haluavansa perustaa uuden kaupungin alueelle suomalaisyrityksille yrityspuiston. Qin tapasi vuosi sitten pääministeri Juha Sipilän tämän Kiinan-vierailun yhteydessä ja kertoi hänelle toiveistaan. Tämän jälkeen Suomen suurlähetystö ja Business Finland ovat jatkaneet keskustelua aiheesta.

Kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen rakennuskonseptin myyminen kiinalaisille ei ole aivan yksinkertainen asia. Niin kuin meillä Suomessakin Kiinassa rakennusala on aina tottunut rakentamaan määräysten mukaan. Määräykset puolestaan puoltavat sitä, että kaikki tehdään niin kuin ennenkin. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että sekä Kiinan keskushallinnossa että sikäläisissä suurissa rakennusalan yrityksissä, jotka nekin ovat valtion omistamia, halutaan nyt jo ympäristösyistä muutosta.

Syyskuussa Kimmo Tiilikainen vierailee Kiinassa. Toivottavasti siihen mennessä vielä tänään avoinna olevat kysymykset suomalaisyritysten tiellä uuden kaupungin rakentajina ovat saaneet ratkaisun.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.