Korona tuli kutsumatta kylään

RSS
16.3.2020 Hannele Pokka

Sunnuntaina espoolaisäidit ja –isät leikkivät lastensa kanssa leikkipuistossa entiseen tapaan. Lähikaupassa vessapaperi, saippua, pakaste- ja lihahyllyt ammottivat tyhjyyttä, vaikka kaupan puolelta on vakuutettu, etteivät päivittäistavarat tule loppumaan. Itse huomaan peseväni käsiä saippualla huolellisemmin kuin ikinä. Desinfiointipullo kököttää keittiön pöydällä.

Valtioneuvosto on antanut meille virkamiehille ohjeet koronavirukseen varautumisesta. Ohjeita päivitimme vielä täällä ympäristöministeriössä viime perjantaina.

Ministeriöt jatkavat toimintaansa, valtioneuvostoa ei suljeta, mutta etätöitä suositellaan, mikäli se esimiehen puolesta on mahdollista. Riskiryhmiin kuuluvien on syytä pysyä kotona. Kokouksia ja sidosryhmätilaisuuksia siirretään verkkoon ja tai perutaan. Priorisoiduista tehtävistä on kuitenkin huolehdittava. Osastot ja tulosalueet ovat kartoittaneet, mitkä tehtävät on hoidettava koronasta huolimatta. Ulkoministeriö suosittelee, ettemme matkusta mihinkään. Loma- tai työmatkalta palaavien tulisi pysyä matkan jälkeen kaksi viikkoa kotona.

Varotoimilla pyritään hidastamaan koronan leviämistä, jotta sairaalat eivät ylikuormittuisi. Viruksen leviämistä ei enää pystytä pysäyttämään.

Riittävätkö päätetyt toimet? Todennäköisesti eivät. Valtioneuvosto päättää tarvittavista lisätoimista ja me omalta osaltamme omien ohjeittemme päivityksestä.

Korona tuli kutsumatta kylään ja se on jo muuttanut meidän suomalaisten elämää. Se on muuttanut koko globalisoituneen maailman elämän. Rajoja pannaan kiinni. Lentoyhteyksiä suljetaan. Yritykset miettivät, olisiko sittenkin järkevämpää valmistaa tuotantoon tarvittavat komponentit lähempänä kuin Kiinassa. Pörssikurssit ovat syöksyneet alas. Suomen talous putosi taantumaan. Onko maailma koronan jälkeen sama? Sitä emme vielä tiedä, emme edes sitä, kuinka kauan poikkeustila kestää.

Vain sen tiedämme varmuudella, mitä itse voimme tehdä. Vältämme matkustamista, lähikontakteja toisten ihmisten kanssa. Noudatamme hyvää käsihygieniaa. Yskimme, jos yskittää nenäliinaan tai hihaan, jos nenäliinaa ei ole. Jäämme kotiin, jos tunnemme olomme sairaaksi.

Tasavallan presidentti sanoi jokin päivä sitten tv-ohjelmassa, että nyt tarvitaan fyysisen läheisyyden asemasta henkistä läheisyyttä. Sitä neuvoa on hyvä noudattaa.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.