Luonnonpäivä

RSS
29.8.2013 Hannele Pokka
Ensi lauantaina juhlitaan Suomen luontoa. Upea luontomme on saanut oman juhlapäivän. Päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa. Suomen lippu siis salkoon ja ulos luontoon!

Pääkaupunkiseutulaisille päivä tarjoaa paljon elämyksiä Nuuksion kansallispuistossa Espoossa. Haltian luontokeskuksessa ja kansallispuistossa on koko päivän ohjelmaa niin vauvoille kuin vaareille. Paikalla on myös ympäristöministeri Ville Niinistö, joka osallistuu luontoretkelle.

Meillä suomalaisilla luonto on yhä lähellä. Esi-isämme ottivat siitä kovalla työllä ja uurastuksella toimeentulonsa. Tänään saamme nauttia luonnosta lenkkeilemällä, poimimalla marjoja ja sieniä, käymällä metsällä tai kalassa, hiihtämällä ja samoilemalla. Eikä luonnossa liikkuminen tai marjojen poiminta maksa mitään jokamiehen oikeuksien ansiosta.

Ennen kaupunkien ja työelämän kiireessä vaivautunut suomalainen sanoi menevänsä luontoon lataamaan akkujaan. Nyt hän puhuu, että tahti työpaikoilla on niin tiivistynyt, että luontoon pitä päästä tyhjentämään akkuja ja monilla asioilla vaivattuja aivojaan.

Voi olla, että kaupunkien lapset eivät enää erota kuusta männystä, eivätkä tunne jalkakäytävän varressa rehottavia luonnonkasveja. Silti uskallan väittää, että suomalaisilla on yhä hyvä suhde luontoon.

Huolenaiheena meillä ja maailmalla on, että luonnon monimuotoisuus häviää. Kasvien ja eliölajien ympäristöjä katoaa teiden ja talojen alle. Myös maa- ja metsätalouden tehostuminen hävittää eliölajeja. Ilmastomuutos muuttaa täällä pohjoisessakin lajien elinympäristöjä. Biodiversiteetin säilyttämiseksi tarvittavista toimista keskustellaan kansainvälisissä kokouksissa valtioiden kesken niin maailmalla kuin EU:ssa. Myös Suomen hallitus on hyväksynyt ohjelman luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Mitä toimia tarvitaan, onkin vähän pitempi juttu.

Toivottavasti Suomen luonnon päivää lauantaita ei tuhlata asiapuheisiin vaan nautitaan kerrankin luonnosta.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.