Pääministerin pullakahveilla

RSS
26.8.2019 Hannele Poikka

Pääministeri Antti Rinne tarjosi pullakahvit ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön koko henkilöstölle. Kahvikutsuilla oli käynyt ennen meitä jo neljä ministeriötä ja perässämme seuraavat loput. Ei ole ollut tapana, että pääministeri kahvittelee valtionhallinnon virkamiesten kanssa ja kertoo oman hallituksen alkutaipaleesta ja hallitusohjelman sisällöstä. Vanhemmatkaan virkamiehet eivät sellaista muista koskaan tapahtuneen.

Hallitusohjelmaa käydään tietenkin aina läpi oman talon ministerin tai ministereiden kanssa. Silloin keskitytään niihin asioihin, joiden valmistelusta ollaan vastuussa. Harvemmin ministeriöiden virkamiehille avataan, mistä uuden hallituksen ohjelmassa kokonaisuudessaan on kysymys. Useimmiten tärkein tietolähde hallitusohjelman suurista linjoista on päivän sanomalehti. Pääministeri Rinne avasi laajan hallitusohjelman takana olevia ajatuksia hienolla tavalla.

Ilmastomuutoksen torjuminen ja työllisyyden parantaminen nousivat Rinteen puheessa hallituksen kärkiteemoiksi. Niillä on myös kytkentä toisiinsa. Kun Suomen työllisyysaste nousee hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin työllisistä, valtion kyky hoitaa taloudellisia ja muita velvoitteitaan paranee.

Pitää kysellä, pitää uskaltaa tehdä virheitä, pääministeri rohkaisi.

Paikalla olivat myös molempien ministeriöiden ministerit, Krista Mikkonen ja Jari Leppä sekä valtiosihteeri Raimo Luoma valtioneuvoston kansliasta.

Mikkonen sanoi, että yksistään ympäristöministeriön voimin hallituksen kunnianhimoiset ilmasto- ja ympäristötavoitteet eivät toteudu. Ne koskevat kaikkia ministeriöitä. Kaikkia tarvitaan myös tavoitteiden toimeenpanossa.

Kiinnostavin puolentoista tunnin tapahtumassa oli viestiseinän kautta pääministerille esitetyt kysymykset. Pääsimme pitämään pääministerin kyselytunnin niin kuin eduskunta.

Kysyjät tahtoivat muun ohella tietää, mitä tarkoittaa ilmiöpohjainen hallitusohjelma. Pääministerin valtiosihteeri Raimo Luoman mielestä kukin ministeriö hoitaa lakisääteisiä tehtäviään, eikä ilmiöpohjainen hallitusohjelma tuo tähän muutosta. Kyselijöiden mielestä ilmiöpohjaisuus joka tapauksessa haastaa toimintavan, jossa kaikki tehdään niin kuin ennenkin.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.