Pietarissa

RSS
17.9.2012 Hannele Pokka
Viime perjantaina pääsin käymään isommanpuoleisilla rakennuskohteilla ja rakennetuilla asuinalueilla, kun asuntoministeri Krista Kiuru pistäytyi tapaamassa Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen rakennusasioista vastaavaa johtoa. Ministerin mukana oli joukko Pietarissa toimivia suomalaisia rakennusalan yrityksiä.

Kun Pietarin kaupungissa rakennetaan uusia asuntoja, niitä tehdään kokonainen kortteli kerralla. Suomalaistenkin rakennusyhtiöiden rakentamat kerrostaloalueet käsittävät paitsi satoja huoneistoja, yleensä myös koulun, päiväkodin ja muuta sosiaalista infraa. Suurin näkemäni hanke oli uuden noin 50 000 asukkaalle tarkoitetun asuinalueen rakentaminen Pietarin ydin keskustan ulkopuolelle. Rakennusyhtiö oli Kiinasta. Siellä päin nähtävästi 50 000 asukkaan kokoluokka ei tunnu isolta. Suomalaiset rakensivat alueelle kauppakeskusta.

Suomalaiset rakennusyritykset ovat merkittäviä toimijoita Pietarissa. He tietävät, mistä puhuvat. Suomalaisyrittäjien mielestä uudisrakentamisen nykykäytäntö Venäjällä on ongelmallinen. Tontin ostaja ei saa tietoa, miten kaukaa vesi-, viemäri-, energia- tai tietoliikeyhteydet joudutaan hankkimaan. Usein on myös epäselvää, kuinka kauan niiden saanti kestää ja kuinka paljon ne maksavat. Voidakseen rakentaa yritys tarvitsee kaupungin rakennusviranomaisilta yli sata lupaa ja hyväksyntää.

Tällä hetkellä kaavoitushankkeet Pietarissa ovat pysähdyksissä ja pula rakentamiskelpoisista tonteista on johtamassa siihen, että asuntojen tarjonta on selvästi kysyntää vähäisempi. Energiatehokkuus on Venäjän federaation tasolla korkeassa kurssissa, mutta käytännön rakentamisessa energiatehokkuus etenee verkkaisesti.

Ministerin vierailulla puhuttiinkin siitä, miten rakentamisen esteitä ja hidasteita voitaisiin poistaa. Kiuru kutsui venäläiset jatkamaan keskusteluja Suomessa, jolloin samalla naapurimaan edustajat voisivat tutustua rakentamisen käytäntöihin Suomessa. Venäläisiä reissu Suomeen tuntui kiinnostavan, joten rupesimme heti kotiin päästyämme suunnittelemaan asiaa.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.