Puu taipuu moneen

RSS
30.9.2016 Hannele Pokka

Hallituksen kärkihanke ”Puu liikkeelle - uusia tuotteita metsästä” ei toteudu itsestään. Puupohjaisen biotalouden osalta on puhuttu isosti uusista metsäteollisuuden investoinneista sellun keittoon, kartonkiin, biopolttoaineiden valmistukseen ja muihin biotuotteisiin. Hallituksen tavoite puurakentamisen edistämisestä tuntuu osuneen kohdalleen, sillä maailmalla puurakentaminen tuntuu elävän buumia. Myös meillä Suomessa kiinnostus puurakentamiseen on lisääntynyt. Puu kun on täysin kierrätettävä raaka-aine, jonka avulla voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista. 

Vähemmän on puhuttu siitä, mitä jo nyt valmistetaan metsäteollisuuden sivuvirroista ja mitä vielä voidaan valmistaa. Maassamme toimii jo lukuisia yrityksiä, jotka valmistavat puusta muun muassa muovia korvaavia kauppakasseja, täysin kierrätettäviä take-away elintarvikepakkauksia ja kipsin sairaalakäytössä korvaavia puukomposiitteja. Tutkimus- ja tuotekehitystyötä tehdään kiivaasti. Luulen, että on vain ajan kysymys, kun Suomessa onnistutaan valmistamaan puupohjaisia tekstiilikuituja kustannustehokkaasti. Nyt kankaan valmistajat löytyvät Aasiasta ja Suomi tuottaa niille raaka-aineen. Puu avaa myös mahdollisuuksia uusille toimialueille kuten lääketeollisuudelle. 

Täällä Suomessa metsäalalla on jo vuosikymmenien kokemus ja osaaminen puukuidun hyödyntämisestä ja puupohjaiset biotuotteet ovat jo nyt yksi tärkeimpiä teollisuudenaloja Suomen kansantaloudessa.

Tuskin tänään vielä tiedämme, mihin kaikkeen puu taipuu.

Kommentit (1 kommenttia)
Jussi Mattila
30.9.2016
klo 16.06
Puu voi olla täysin kierrätettävä, kuten kirjoituksessa todetaan. Mutta toimivia kierrätyskäyttökohteita on käsittääkseni ollut tuskallisen vaikeaa löytää. Destacleanin puukivi on yksi harvoista puun kierrätystavoista. Polttaminen energiaksihan ei ole
kierrättämistä. Sen sijaan teräs kierrätetään jo nyt lähes 100 % ja betoninkin kierrätysaste on yli 80 %. Eli puun kierrättäminen ansaitsee kehittämistä.