Rossilahti selvitti korkotukimallia

RSS
11.11.2015 Hannele Pokka

Eilen asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti luovutti ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikaiselle selvityksensä siitä, miten kohtuuhintaista asuntotuotantoa voitaisiin lisätä.

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen on ollut monen hallituksen tavoite, eikä siinä ole onnistuttu.

Nykyinen 40 vuoden pitkän korkotuen malli ei ole enää aikoihin kiinnostanut muita kuin kuntien rakennusyhtiöitä. Asuntopulasta on tullut krooninen, erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Rossilahden ehdotuksen uutuutena on laina- ja rajoitusaikojen joustavuus. Mikäli lainansaaja ei kymmenen vuoden kuluttua voi tai halua vapauttaa valtiota takausvastuusta, lainansaaja voi jatkaa kohtuuhintaista vuokrausta hakemalla ARA:lta kymmen vuoden jatkoaikaa. Sitä voisi hakea enintään kaksi kertaa. Asunnot voisivat siten säilyä säännellyillä vuokramarkkinoilla pitempään kuin kymmenen vuotta.

Uusi korkotukilaina eroaisi nykyisestä 40 vuoden mallista siinä, että laina lyhenisi nopeammin, rajoitusaikana myyntihinta olisi vapaa, vuokrien valvonta olisi hallinnollisesti nykyistä kevyempää ja valtio pääsisi takausvastuistaan lyhyemmän rajoitusajan vuoksi nopeammin.

Rossilahden ehdotus sisältää hyvän historiallisen analyysin, miten asuntopolitiikassa on päädytty tähän, että asuntoja kyllä rakennetaan ja erityisesti kasvukeskuksiin, mutta ne eivät ole kohtuuhintaisia.

Hienoa, että on saatu ehdotus, miten asuntopolitiikkaan saataisiin liikettä. Jään kiinnostuksella odottamaan alan toimijoiden kommentteja.

Selvityksen julkistamistilaisuudessa ministeri linjasi, että lainvalmistelu selvityksen pohjalta aloitetaan välittömästi niin, että asiaa koskeva hallituksen esitys voisi olla ensi syksynä eduskunnan käsiteltävänä.

Kommentit (1 kommenttia)
Ma'm
8.12.2015
klo 12.33
Ihanaa, kuulla järjen ääntä. Toivotaan parasta