Rovaniemen hengessä

RSS
4.12.2013 Hannele Pokka
Rovaniemellä eilen alkaneen arktisen konferenssin ”Spirit of Rovaniemi” avajaisistunto keräsi paikalle paitsi pääministeri Jyrki Kataisen, Yhdysvaltain ja Kanadan Helsingin suurlähettiläät nimekkään joukon entisiä ja nykyisiä arktisen yhteistyön toimijoita eri puolilta pohjoista pallonpuoliskoa.

Kaksikymmentä vuotta sitten Suomi oli arktisen yhteistyön käynnistäjä. Kylmä sota oli loppunut . Pohjoinen oli avautunut uudenlaiselle yhteistyölle. Siihen asti arktisilla alueilla oli suurvaltojen kammareissa ollut merkitystä lähinnä sotapelien näyttämönä. Suomen hallitus kutsui Rovaniemelle arktisten maiden ympäristöministerit. Näin syntyi Rovaniemi-prosessina tunnettu arktinen ympäristöyhteistyö. Ympäristöyhteistyön perustalle syntyi muutama vuosi myöhemmin Arktinen neuvosto.

Arktinen yhteistyö ei ollut 1990-luvun lopussa ollut erityisen kiinnostava teema. Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksiin ulkoministerit eivät joutaneet paikalle. Nyt 2010-luvulla tilanne on täysin muuttunut. Neuvoston kokouksiin on tunkua ja neuvoston tarkkailijajäsenten määrä on noussut yli puolen sadan, mukana monta arktista aluetta eteläisempää Aasian maata kuten Intia, Etelä-Korea, Kiina ja Japani. Alkuperäiskansoilla; saamelaisilla, inuiteilla, intiaaneilla ja Venäjän vähemmistöillä on arktisessa yhteistyössä ollut alusta pitäen erityinen asema. Alkuperäiskansat istuvat valtioiden päättäjien kanssa samassa pöydässä. Heille pohjoinen on koti.

Arktiset öljyn- ja kaasunporaukset, kasvava kaivostoiminta sekä napajäiden sulamisen myötä lisääntyvä meriliikenne tuovat mukanaan ympäristöriskejä, joihin varautuminen on vasta alullaan. Rovaniemen konferenssissa Arktiselta neuvostolta kaivattiinkin johtajuutta. Neuvoston odotetaan pystyvän vaikuttamaan siihen, että taloudellinen toiminta arktisilla alueilla on sekä sosiaalisesti että ympäristön kannalta kestävää.

Mikä arktisessa yhteistyössä on sitten tärkeintä? Tärkeintä on toivo, muotoili Norjan ex-ulkoministeri Thorvald Stoltenberg.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.