Sujuvoittaminen on ollut hallituksen lempiaihe

RSS
20.12.2017 Hannele Pokka

Joulu tulee taas ajallaan ja me virkamiehet ministeriöissä koetamme saada maailman valmiiksi jouluun mennessä. Aina se yllättää, ettei kaikkea ihan valmiiksi saatukaan.

Päättyvä vuosi on ollut melkoinen hallinnollinen harjoitus sote- ja maakuntauudistuksen parissa. Joku varmaan joskus laskee kaiken työajan, mitä uudistuksen valmistelu on vaatinut ministeriöiltä, virastoilta, kunnilta, maakunnilta, kuntayhtymiltä ja monelta muulta, poliitikkoja unohtamatta.

Tätä kirjoittaessa soten valinnanvapauslain sisällöstä neuvotellaan kabineteissa. Toivottavasti ratkaisuja syntyy pian, sillä koko muu maakuntauudistuspaketti odottaa tätä.

Suomessa perustetaan 18 maakunnallista itsehallintoyksikköä ja valtakunnallinen lupa- ja valvontavirasto Luova. Ympäristöasioita tullaan jatkossa hoitamaan maakunnissa, kunnissa ja Luovassa.

Menettelyjen sujuvoittaminen on ollut hallituksen lempiaihe. Tänä vuonna on muun ohella hyväksytty laki, joka edellyttää, että haettaessa muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta kaikissa ympäristöllisissä luvissa tarvitaan valituslupa. Viime keväänä tuli voimaan laaja maankäyttö- ja rakennuslain uudistus, jolla sujuvoitettiin kaavoituksen ja rakentamisen menettelyjä.

Tällä viikolla eri sidosryhmistä ja ministeriöiden edustajista koostuva ryhmä sai valmiiksi ehdotuksensa ns. yhden luukun mallin toteuttamisesta ympäristöllisissä lupa-asioissa. Menettely nopeuttaa lupien käsittelyä, koska yksittäisen hankkeen vaatimia lupa-asioita ja muita viranomaishyväksyntöjä voidaan hoitaa yhtäaikaisesti.

Asiaa koskeva hallituksen esitys viimeistellään lähiviikkoina, jonka jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle. Yhden luukun mallin toteutuminen edellyttää kahta asiaa: Luova-viraston perustamista ja sähköisiä järjestelmiä niin lupien hakemiseen kuin niiden valvontaan.

EU:n ympäristöasioissa julkinen mielenkiinto on kuluvan syksyn aikana kohdistunut metsiä koskeviin linjauksiin sekä toimiin kiertotalouden edistämiseksi. Metsiä koskeva LULUCF-linjaus annettiin muutama päivä sitten. Vaikuttaa siltä, että metsäisen Suomen edut tulivat huomioon otetuiksi.

Tällä viikolla EU linjasi myös jätteiden kierrätystavoitteet. Ne ovat Suomelle haastavat, sillä meidän on parannettava merkittävästi kierrätystä monella sektorilla.

Bonnin marraskuisessa ilmastokokouksessa moni taisi huokaista helpotuksessa nähdessään, kuinka voimallisesti yhdysvaltalaiset yritykset, osavaltiot ja kaupungit halusivat osoittaa olevansa yhä mukana ilmastomuutoksen torjunnassa. Valkoinen talo ei määrää kaikesta, mitä USA:ssa tehdään.

Pariisin ilmastosopimus on YK:n sopimuksista kattavin. Mutta, niin kuin kaikki tiedämme, maailman valtioiden ilmastotavoitteiden tulee olla Pariisia kunnianhimoisempia, jos ilmaston lämpeneminen oikeasti aiotaan pysäyttää.

Päättyvänä vuonna Suomessa rakennettiin vilkkaasti. Myös kohtuuhintaisia asuntoja valmistui ennätysmäärä.

Keskustelu rakentamisen laatuongelmista kuitenkin on jatkunut. Betonin laatuongelmista tehty perusteellinen selvitys paljasti, että betonituotannossa on vikaa kaikissa vaiheissa tuotannosta rakentamiseen. Nyt toivon, että ala on ottanut selvityksen parannusehdotukset vakavasti ja ryhtynyt tarvittaviin toimiin.

Suomessa eletään puutalobuumia. Perinteisesti pientalot on meillä tehty puusta. Nyt halutaan rakentaa myös puisia kerrostaloja. Puun suosiota nostaa ennen muuta huoli ilmastomuutoksesta.

Ilman laatuongelmia puurakentaminenkaan ei ole selvinnyt. Helsingin Jätkäsaareen rakenteilla olevasta puukerrostalosta löytyi kosteusongelmia. Hankkeesta vastuulliset ovat ryhtyneet korjaamaan esiin tulleita vikoja. Olisi hyvä, jos vastuulliset myös kertoisivat avoimesti, mikä meni pieleen. Virheistä voi vain oppia.

Myös pääministeri Juha Sipilä tarttui rakennusten sisäilma- ja kosteusasioihin. Vuoden lopulla käynnistyi yli vaalikausien jatkuva Terveet tilat -ohjelma. Hyvä, että alkoi. Enää sisäilmaongelmista ei vaieta.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.