Suomenlahti elpyy

RSS
2.12.2015 Hannele Pokka

Suomenlahti keräsi eilen satakunta tutkijaa, virkamiestä, poliitikkoa ja liike-elämän edustajaa Helsinkiin Säätytalolle. Tilaisuus oli eräänlainen päätös kaksi vuotta sitten pidetylle Suomenlahti-teemavuodelle, jonka Suomi, Viro ja Venäjä järjestivät yhdessä. Paikalla olivat mm. Suomen ja Viron ympäristöministerit.

Suomenlahti-vuoteen ajoittui Ukrainan kriisi ja Krimin valloitus. Suomenlahti-vuoteen maailmanpolitiikan kiristyminen ei vaikuttanut. Ympäristöasiat nähtiin kaikissa kolmessa maassa niin tärkeinä, ettei yhteistyön lopettamista tai vähentämistä edes harkittu.

Suomenlahti-vuotena pidettiin yli 250 tapahtumaa kaikissa kolmessa maassa. Tilaisuuksia järjestämässä olivat niin tiedeyhteisöt, kaupungit, koulut kuin kansalaisjärjestöt. Tärkein aikaansaannos on kuitenkin Suomen, Viron ja Venäjän tutkijoiden laatima yhteinen arvio merialueen tilasta.

Iloinen asia tässä laajassa raportissa on, että itäisen Suomenlahden tila on huomattavasti parantunut. Tähän on vaikuttanut ennen muuta se, että Pietarin kaupunki ei enää likavesillään pilaa merialuetta.

Huono uutinen on, että Itämeren pääaltaan huono tila hidastaa myös Suomenlahden elpymistä. Kun Itämeren pääaltaalta työntyy vettä Suomenlahteen, sinne voi samalla vapautua fosforia pääaltaan syvänteistä.

Suomenlahden tilaan me suomalaiset voimme vaikuttaa ennen muuta omin toimin. Maatalouden ravinnepäästöjen vähentäminen on niistä keskeinen.

Hallitus on kärkihankkeissaan panostamassa ravinteiden kierrätykseen. Viime vaalikautena erilaisia ravinteiden kierrätysmalleja kokeiltiin. Tavoitteena oli löytää kustannustehokkaita ratkaisuja ravinnekiertoon. Kohdealueena olivat Varsinais-Suomen maatilat. Nyt olisi korkea aika päästä kokeiluista oikeaan tekemiseen.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.