Suomenlahti-vuosi 2014

RSS
27.1.2014 Hannele Pokka
Suomenlahti-vuosi 2014  avattiin juhlallisesti viime viikolla Helsingin kaupungintalolla pidetyillä tutkijatapaamisilla ja seminaarilla. Tilaisuudessa kuultiin teemavuoden suojelijan tasavallan presidentti Sauli Niinistön terveiset.  Niinistön mukaan teemavuosi antaa Suomelle, Venäjälle ja Virolle ainutlaatuisen mahdollisuuden toimia yhdessä arvokkaan päämäärän saavuttamiseksi. Tilaisuuden avannut ympäristöministeri Ville Niinistö toivoi, että tutkimustietoa hyödynnetään jatkossa entistä enemmän Itämerta koskevissa päätöksissä.

Avausfoorumiin saatiin hyviä uutisia tutkimusalus Arandalta, joka oli juuri saanut päätökseen talvipurjehduksensa itäisellä Suomenlahdella. Itäisen Suomenlahden tila on parantunut, koska Pietarin kaupunki puhdistaa nykyään jätevetensä asianmukaisella tavalla. Työtä silti riittää, jotta Suomenlahden vesi olisi niin kirkas kuin vuosikymmeniä sitten.

Ensi kuussa teemavuoden avaustapahtumat jatkuvat Tallinnassa ja Pietarissa. Sielläkin kuullaan arvovaltaisia puhujia. Onhan teemavuoden suojelijoina valtion päämiehet, meidän Sauli Niinistömme lisäksi Henrik Ilves ja Vladimir Putin.
Helposti ajattelee, etteivät isokenkäisten seminaarit ja niissä pidetyt komeat puheet Suomenlahden tilaa ratkaise. Jonkun pitää tehdä ne toimet, joista seminaareissa puhutaan.

Suomenlahden puhdistamiseen tarvitaan monen valtion sitoutumista ja monen toimijan yhteispeliä. Itämeren puolesta on vuosikymmeniä tehty kansainvälistä yhteistyötä ja annettu paljon julkilausumia , mutta sitoutuminen sovittujen tavoitteiden toimeenpanemiseen on sujunut paljon hitaammin. Suomenlahti vuosi kokoaa päättäjät kaikista kolmesta maasta usean kerran saman pöydän ääreen. Teemavuosi tarjoaa siten hyvän areenan lisätä avoimuutta ja sitoutumista Suomenlahden suojelutyöhön.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.