Tässä ja nyt

RSS
8.5.2013 Hannele Pokka
Tässä sitä ollaan, aloittamassa uutta työrupeamaan ympäristöministeriön kansliapäällikkönä valtioneuvoston tehtyä asiasta hetki sitten päätöksen.

Tuntuu mukavalta jatkaa työtä, kun on tuttu talo ja tutut ihmiset, joiden kanssa on hyvä luoda ainespuita kestävälle kasvulle ja laadukkaalle elinympäristölle.

Viime ajat ovat olleet ympäristöministeriölle ja koko ympäristöhallinnolle haastavat. Talvivaaran kaivos aiheutti ympäristökatastrofin, jonka kaltaisiin meillä ei ole viime vuosikymmeninä totuttu. Luottamus yrityksen haluun ja viranomaisten kykyyn hoitaa hyvin ympäristöasioita on kokenut kolauksen. Luottamuksen voi palauttaa vain teoilla. Omalla tontillamme ympäristöministeriössä uudistamme lainsäädäntöä, lisäämme valvonnan voimavaroja ja tehostamme ohjaustamme alaiseen hallintoon, jotta vastaisuudessa samanlaista ei pääse tapahtumaan. Kaivosten ympäristöriskien hallintakyvystä tulemme saamaan paljon tietoa pian alkaen kaivosten stressitestien kautta. Mielenkiinnolla odotan, millaiset tulokset saamme.

Kolmen ministeriön yhteisvoimin aikaansaatu hallituksen kestävän kaivostoiminnan ohjelma pyrkii osoittamaan, että kaivoksillakin on Suomessa tärkeä paikkansa, mutta niiden on kunnioitettava luonnonsuojelualueita, hoidettava ympäristöasiansa ja sosiaalinen vastuunsa hyvin.

Koskemattomalla luonnolla on myös arvonsa. Kansallispuistot ja muut suojelualueet ovat turvanneet vanhoja metsiä, vesiä, soita, harjuja ja muita arvokkaita luontokohteita tuleville sukupolville. Niihin ei pidä koskea harkitsematta lyhytnäköisten taloudellisten etujen hankkimiseksi.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomessa olisi korkea aika lopettaa surkuttelu, kuinka huono taloustilanne on ja kuinka paljon työttömiä on taas tullut lisää. Kehityksen suuntaa ei katkaista voivottelemalla sitä, että vanha yritystoiminta ei enää kannata, vaan uskomalla uuteen. Kataisen hallituksen ohjelmassa on hyviä linjauksia vihreästä taloudesta, energiatehokkuudesta ja biotalouden varaan syntyvistä uusista työpaikoista. Ohjelmilla vain ei synny yhtään työpaikkaa. Tarttis oikeasti tehdä jotain.

Vaikkapa tehdä valintoja siitä, missä Suomessa aiotaan olla esimerkiksi biotaloudessa hyviä. Uskon myös, että ympäristöä ja energiaa säästävällä teknologialla on maailmalla suuret markkinat ja Suomessa on jo nyt alan huippuosaamista.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.