Terveisiä Hossan avajaisista

RSS
20.6.2017 Hannele Pokka
ryhmäkuva_hossa
Hossan avajaisjuhlakansaa. Oikealla puolellani ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Metsähallituksen Luontopalvelujen Pohjanmaan aluejohtaja Samuli Sillman, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen ja Luontopalvelujen johtaja Timo Tanninen. © Kuva: ympäristöministeriö

Hossan kansallispuisto on nyt virallisesti avattu. Avajaisjuhlaa vietettiin monenlaisin tapahtumin viime lauantaina, joka oli samalla Suomen luonnonpäivä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomussalmen, Taivalkosken ja Kuusamon alueille perustettu puisto täyttyi jo aamusta juhlavieraista. Monet olivat saapuneet jo edellisenä iltana ja pystyttäneet telttansa männikkökankaan kupeeseen. Juhlan kunniaksi päiväkin oli kesäisen lämmin. Aurinko paistoi, vaikka välissä sataa ropsahteli. Ja mikä parasta: saimme olla luonnon helmassa ilman hyttysiä, kiitos kylmän alkukesän.

Juhlaohjelmaa oli tarjolla runsaasti ja se levittäytyi luontokeskukseen, sen pihamaalle ja lähimaastoihin. Taidekin oli tuotu metsään, joten poluilla kävellessä saattoi törmätä Kekkosta esittävään lumiveistokseen, patsaisiin ja musiikkiin. Lapsille oli järjestetty ongintapaikka, jossa aikuisetkin viihtyivät.

Hernekeittoa oli varattu 3000 juhlavieraalle. Keitto loppui kesken. Luontokeskuksen kahvilajono ulottui koko päivän pihalle saakka. Metsähallituksen arvion mukaan kävijöiden kokonaismäärä ylitti reippaasti 4000.

nosto

Olisi ollut jännittävää lähteä vaeltamaan Hossaan, mutta päivä kului avajaisjuhlassa istuen. Katsomo oli rinteessä, puhujat edessämme lammen rannalla. Hienoja puheita pidettiin; Tiilikaisen Kimmo ne aloitti, presidentti Sauli Niinistö jatkoi ja Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen päätti.

Hossan kansallispuiston rakentamiseen myönnettiin 2,5 miljoonaa euroa hallituksen kärkihankerahaa. Metsähallituksen tilastoimien tietojen mukaan rahasumma, jonka valtio sijoittaa kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin, palautuu yhteiskunnalle monikertaisesti takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina. Valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen ja retkeilyalueiden retkeilypalvelut. Elinkeinosektori luo lähialueille maksulliset matkailupalvelut. Keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti.

Matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätä korkeampi. Isojen kaupunkien ja pääkaupunkiseudun läheisyydessä korostuvat paikallistaloudellisten vaikutusten sijaan lähivirkistys- ja terveyshyödyt. Kaikkien 39 kansallispuiston kävijöiden kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset vuonna 2016 olivat yhteensä 178,9 milj. euroa ja 1 774 henkilötyövuotta sekä kaikkien 6 valtion retkeilyalueen vastaavasti 13,3 milj. euroa ja 142 henkilötyövuotta. 

Ei siis ihme, että Hossan alueen kuntien päättäjillä ja kuntalaisilla oli rinta rottingilla. Kansallispuiston uskotaan tuovan syrjäiseen Hossaan ja koko alueella työpaikkoja ja elinvoimaa.

Seuraavalla kerralla tulen Hossaan nauttimaan kiireettä sen luonnonrauhasta ja maisemista. Virallisilla reissuilla, joita hienot avajaistapahtumat tuppaavat olemaan, rauha ja hiljaisuus eivät tulleet ensimmäisenä mieleen.

Lämpimät onnitteluni Hossalle!

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.