Toimintasuunnitelmaa laaditaan

RSS
28.7.2015 Hannele Pokka

Tänä kesänä valtiohallinnon virkamiesjoukossa on pidetty sähköpostit ja virkapuhelimet avoinna. On luettu ja vastattu ministereiden ja toisten virkamiesten viesteihin ja kysymyksiin.

Kesäkin on ollut oikein sopiva työntekoon, kun rantakelit ovat jääneet ainakin toistaiseksi tulematta.

Kysymys on hallituksen toimintasuunnitelmasta, jonka luonnosta hallituksen on tarkoitus käsitellä seuraavan kerran elokuun alkupuolella. Ministerit ja kärkihankkeita vetämään asetetut ministeriryhmät tarvitsevat pohjatekstejä virkamiehiltä. Niitä on rustattu, eikä siten kuin ennen oli tapana, kunkin ministeriön virkamiehet oman tonttinsa ehdotuksia, vaan tiiviissä yhteistyössä toisten ministeriöiden kollegojen kanssa. Ministeriöiden välinen yhteistyö on sujunut hyvin, eikä reviiririitoja ole tarvinnut käydä. Tämä on epäilemättä osaltaan myös pääministeri Sipilän ansiota. Hän on saanut hallituksensa työskentelemään tiiminä ja keskustelemaan asioista yhdessä. Tämä on yllättävän uutta kulttuuria, kun ajattelee, miten aikaisemmin on käynyt: ministerit ryhtyivät heti valintansa jälkeen tiukasti puolustamaan oman reviirinsä asioita. Kun ministerit eivät käy nokkapokkaa toistensa kanssa, turha meidän virkamiesten on tehdä riitaa asioista.

Kasvu ja työllisyys, biotalous, digihankkeet, ja normien purku  – siinä ovat Sipilän hallituksen taikasanat, joilla Suomi pitäisi kääntää kasvu-uralle. Ratkaistava on myös, mistä rahat uusiin työpaikkoihin, innovaatioihin, kasvuun.  Ja kaiken pitäisi olla valmista hallituksen syyskuun budjettiriiheen mennessä.

Kreikan velat ja kansanedustaja Immosen Facebook-kirjoittelu ovat puhuttaneet mediaa. Hyvä niin, sillä keskeneräisestä toimintasuunnitelmasta ei juttuja olisikaan irronnut.

Kommentit (1 kommenttia)
Tavallinen kansalainen
29.7.2015
klo 10.57
Hyvä Sipilä ja Pokka, että olette ryhtyneet oikeaan hommaan. Olette alkanut raivata sitä esteaitaryteikköä ja ohjeviidakkoa, jota muun muassa ympäristöhallinnon alalle on tehty ja päässyt tulemaan. Se on ollut jo aivan liian tiheä ja monin paikoin läpipääsemätön
erilaisine päätöksine ja viritettyine keksittyine ohjeineen. Tavalliset kansalaiset ovat oleet tukehtumaisillaan siihen turhan pyrökratian pöheikköön. Poistakaa kaikki turha ohjeistus joka on sinne pesiytynyt. Ympäristöhallintoa pitää keventää. Suomi on iso
harvaan asuttu maa.