Uutta hallitusta odotellessa

RSS
17.4.2019 Hannele Pokka

Eduskuntavaalit on pidetty. Kansa on sanansa sanonut. Vaalien tulosta on luonnehdittu yllätykselliseksi. Suurimman puolueen paikka saatiin ennätysalhaisella ääniosuudella. Kolmen suurimman puolueen kannatuksen erot mahtuvat prosenttiyksikön sisälle.

Uudessa eduskunnassa on entistä enemmän nuoria ja naisia. Tämä tulee varmasti näkymään ja kuulumaan eduskunnan keskusteluissa ja äänestyksissä.

Hallitusneuvotteluista povataan vaikeita. Jotta hallituksella olisi kohtuullinen enemmistö eduskunnassa takanaan, hallituspuolueita täytyy olla useita. Tämä saattaa tietää yksityiskohtaista hallitusohjelmaa, koska kaikkien hallituskumppaneiden on saatava kirjattua hallituksen ohjelmaan keskeiset tavoitteensa. Toivottavasti uusi hallitus pääsee aloittamaan hyvissä ajoin ennen heinäkuun alussa alkavaa Suomen EU-puheenjohtajuutta.

Seitsemän eduskuntapuoluetta lupasi vaalien alla toteuttaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Näiden puolueiden mielestä Suomen on osaltaan huolehdittava siitä, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysähtymään puoleen toista asteeseen. Hallitusneuvotteluissa joudutaan käytännössä linjaamaan, millä keinoin tähän päästään.

Hallitusneuvotteluissa on perinteisesti keskitytty talous- ja työllisyyskysymyksiin. Ilmasto- ja ympäristöasiat olivat kuitenkin niin keskeisesti esillä puolueiden ja ehdokkaiden vaalipaneeleissa, ettei näitä asioita voida sivuuttaa hallitusohjelmaa kirjoitettaessa.

Ilmasto- ja ympäristökysymykset eivät enää ole juhlapuheissa mainittu korulause. Päätösten ilmastovaikutukset tulee ottaa huomioon kaikissa toimissa, joihin eri ministeriöissä ryhdytään. Suomen kaltaisessa osaavien ihmisten ja kehittyneen teknologian maassa, ilmasto- ja ympäristöasioiden hoitaminen voi myös aikaansaada merkittävää liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja.

Julkaisemissamme ympäristöministeriön hallitusohjelmatavoitteissa olemme kirjanneet toiveemme tulevalle hallitukselle. Tavoitteemme on hiilineutraali kiertotalous-Suomi.

Aluehallinnon uudistamista haluaisimme jatkaa. Sote- ja maakuntauudistuksen yhteyteen kytketyn Lupa- ja valvontaviraston, Luovan perustaminen olisi edelleen tarpeen. Ympäristöministeriön hallinnon osalta Luovaan voitaisiin koota kaikki ELY:issä ja AVE:issa ympäristötehtäviä hoitavat virkamiehemme. Lopullisen sanan tästäkin asiasta sanoo uusi hallitus.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.